Φίσερ (Fed): H πολιτική αβεβαιότητα πλήττει την ανάπτυξη

19:10 31/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έχει συμβάλλει στην αργή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ.

«Η αβεβαιότητα για το outlook των κυβερνητικών πολιτικών στην υγεία, τη ρύθμιση των αγορών, τους φόρους και το εμπόριο μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να καθυστερήσουν τα σχέδια τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο» δήλωσε ο κ. Φίσερ σε ομιλία που έδωσε στη Βραζιλία.

Όπως

μεταδίδει το Bloomberg, η παρατήρηση του κ. Φίσερ ήταν μέρος μιας ευρύτερης διάγνωσης για τους λόγους που τα επιτόκια έχουν παραμείνει χαμηλά σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο, σημείωσε ο ίδιος, δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, αλλά οφείλεται σε μακροπρόθεσμες τάσεις σε διάφορες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στις τάσεις αυτές περιλαμβάνονται η χαμηλή ανάπτυξη, η γήρανση του πληθυσμού και τα αδύναμα επίπεδα των επενδύσεων, τα οποία είχαν εμφανιστεί πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επισήμανε.

Οι προσομοιώσεις οικονομολόγων της Fed δείχνουν πως η επιβράδυνση στην ανάπτυξη φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος που πιέζει χαμηλότερα το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ισορροπίας, υποστήριξε ο κ. Φίσερ.

Ο ίδιος τόνισε πως η συνετή νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει μέσω της τόνωσης της εμπιστοσύνης και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων, αλλά το πραγματικό «φάρμακο» βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.

Οι πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας είναι πιθανότερο να βρεθούν στα αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Fed.

Πηγή: Euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα