Έτοιμος για κωλοτούμπα ο Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα

08:53 27/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να δείχνει αδιάλλακτος για το θέμα της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Μπράνσον, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα που ίσως κάνει τη μεγάλη στροφή, η οποία και θα αποκλιμακώσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 12η Οκτωβρίου. Τότε το τουρκικό δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες για συνεργασία του με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Και χθες βράδυ ο Τούρκος ηγέτης μίλησε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν παρεμβαίνει στο έργο της. Ωστόσο,

ελάχιστοι στη Δύση πήραν τα λόγια του τις μετρητοίς. Πιο πολύ προσπάθησαν να διαβάσουν μέσα από τις γραμμές το μήνυμα που, ενδεχομένως, έστελνε.

«Πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνης, ο Μπράνσον κρατείται με κατηγορίες για τρομοκρατία… Στις 12 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα ακρόαση και δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο. Οι πολιτικοί δεν έχουν λόγο στην ετυμηγορία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Ως πρόεδρος δεν έχω το δικαίωμα να διατάξω την απελευθέρωσή του. Το δικαστικό μας σύστημα είναι ανεξάρτητο. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο», είπε.

Η τελευταία φράση του «ας περιμένουμε να δούμε» μπορεί να αποτελεί το «κλείσιμο τού ματιού», το οποίο περιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κάποια επίφαση διάκρισης εξουσιών. Θα ήταν χοντροκομμένο -ακόμη και για τον Ερντογάν- να δώσει ανοικτά εντολή στους δικαστές να αφήσουν ελεύθερο τον πάστορα.

Η 12η Οκτωβρίου, λοιπόν, ίσως αποτελέσει ημερομηνία-σταθμό για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Αν το δικαστήριο αφήσει ελεύθερο τον πάστορα θα σωθούν τα προσχήματα, ο Ερντογάν δεν θα φανεί ότι κατέβασε τα «παντελόνια» του και ο Τραμπ θα πάρει αυτό που ήθελε. Και, βέβαια, το Κογκρέσο θα μπορεί να άρει τις αντιρρήσεις του και θα αρχίσει η παράδοση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Τουρκία…

The post Έτοιμος για κωλοτούμπα ο Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα