«Εσύ ο τελευταίος λεπρός»

03:45 10/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Έργο Τέχνης το «νησί των παθών»

Ένας χρόνος διαδικασιών, τρείς  μήνες συστηματικής εργασίας και πολλές πρωτότυπες ιδέες κατάφεραν να μετατρέψουν εις βάθος το νησί όπου επί χρόνια στέγαζε τις τραγικές μορφές όσων  έπασχαν  από την «ιερή νόσο».

Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης εγκαινίασε την προσωπική του έκθεση με τίτλο: «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» το Σάββατο 2  Ιουνίου στο νησί της Σπιναλόγκας.

Ο

εκκεντρικός καλλιτέχνης θέλησε να δώσει ένα τέλος στην πεποίθηση  του ευρύ κοινού που  είχε συνδυάσει το νησί  με τον πόνο και την ανέχεια.

Για παραπάνω από πενήντα χρόνια το νησί, κοντά στην Ελούντα, λειτουργούσε ως λεπροκομείο στεγάζοντας αρρωστημένες και καταπονημένες ψυχές.

Οι παρευρισκόμενοι, κυρίως από τον κύκλο του καλλιτέχνη αλλά και απλοί πολίτες, είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν μια μοναδική έκθεση. Σε όλη το νησί έβρισκε κανείς καθρέφτες, κάτι το οποίο απαγορευόταν στα χρόνια που το νησί λειτουργούσε ως λεπροκομείο διότι οι λεπροί δεν έπρεπε να δουν την πληγωμένη μορφή τους από την ασθένεια.


Κατά την είσοδο στο νησί ο επισκέπτης διακρίνει ένα μεγάλο σταυρό φτιαγμένο από γυαλί. Η στοά που οδηγεί στο οχυρωμένο τμήμα του νησιού έχει μετατραπεί και «συνοδεύεται» με ήχους που θυμίζουν κραυγές. Πολλά κτίσματα  έχουν την «προσωπική πινελιά»  του κ. Τσόκλη με πίνακες και εικαστικές παρεμβάσεις.

Οι καθρέφτες ένωναν αρμονικά με το αμέσως επόμενο έργο, που ήταν μια πρωτότυπη κατασκευή. Έπειτα τη σκυτάλη έπαιρναν τρισδιάστατοι πίνακες. Να σημειωθεί ότι στο νησί έπνεαν μαύρες σημαίες ολοκληρώνοντας το σκηνικό.

Λίγοι και τυχεροί ήταν οι πρώτοι που εισήλθαν στην έκθεσής και παρακολούθησαν τον κ. Τσόκλη ως μέρος της ίδιας της έκθεσης του. Για σχεδόν δύο ώρες ο καλλιτέχνης βρισκόταν σε ένα οίκημα και μονολογούσε.

Η έκθεση απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει κόσμο για τους επόμενους τέσσερεις μήνες.

*Ο Γιώργος Φιλίππου έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Twitter: @george_filippou

Keywords
Τυχαία Θέματα