Επανεμφάνιση του Δάγγειου Πυρετού μετά από 84 χρόνια

10:21 4/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για πιθανή επανεμφάνιση του Δάγγειου Πυρετού, μετά το θάνατο ενός 84χρονου στο Αγρίνιο στις 30 Αυγούστου από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον επικίνδυνο ιό, ο οποίος {έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα

84 ολόκληρα χρόνια}.

Τελευταία επιδημία εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το 1927-28.
Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο, παρά τους επανειλημμένους ελέγχους την τελευταία δεκαετία, δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, όμως, είναι το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια το κουνούπι Aedes albopictus, το λεγόμενο. {κουνούπι τίγρης}, που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού.

Η νόσος, αυτοπεριοριζόμενη και με θνητότητα μικρότερη του 1%, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει όλα τα συμπτώματα μίας συνηθισμένης ίωσης. Πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετοί και εξανθήματα. Πιο σπάνια, σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.
Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα