Επαναδιαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ; Συζήτηση για το θεαθήναι…

19:09 10/1/2020 - Πηγή: Aixmi

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν πρέπει να κυρώσουμε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Προτείνει δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τη συμφωνία συζήτησε και οριστικοποίησε η δική του κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,

και στη συνέχεια ο Μητσοτάκης απλώς ανέθεσε στον Νίκο Δένδια να την υπογράψει. Χωρίς καμιά αλλαγή. Τι έχει αλλάξει από πότε, ώστε να μιλά ο πρώην πρωθυπουργός για «νέα δεδομένα»; Η απάντησή του είναι ότι συνομολόγησε ο Ταγίπ Ερντογάν με την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και έκτοτε απειλεί ότι θα στείλει τουρκικά πλοία να κάνουν έρευνες μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

Πράγματι, πρόκειται για νέο επεισόδιο στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Και πριν από αυτό, όμως, οι προκλήσεις δεν ήταν καθημερινές; Μήπως τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν είχε εμβολίσει σκάφος του λιμενικού μας; Μήπως ο ναύαρχος Αποστολάκης δεν έλεγε σταθερά ότι μπορεί να γίνει «θερμό» επεισόδιο; Τι κάναμε τότε ως χώρα; Ήταν η περίοδος που συζητούσαμε τη νέα αμυντική συμφωνία. Ζητήσαμε συγκεκριμένα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ έτσι ώστε να προσφέρουμε όσα μας ζητούσαν; Απαιτήσαμε απτές εγγυήσεις για την εθνική μας ασφάλεια πριν πούμε «ναι σε όλα»;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε κανένα όρο, πιστή στη λογική ότι όσο περισσότερο εμπλέκονται στρατιωτικά οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να προκαλέσουν πολεμικό επεισόδιο οι Τούρκοι. Ήταν η εποχή που κυριαρχούσε η αφελής θεωρία ότι οι Αμερικάνοι, όπου να ‘ναι, τα σπάνε με τους Τούρκους και αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε χώρα «πρώτης γραμμής» για τη Δύση.  

Τώρα που φτάνει η στιγμή της τυπικής κύρωσης της αμυντικής συμφωνίας, καμιά αληθινή επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Η φάση της διαπραγμάτευσης πέρασε, δυστυχώς. Όλα τα άλλα είναι για να συζητάμε και να διαφωνούμε μεταξύ μας…

The post Επαναδιαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ; Συζήτηση για το θεαθήναι… appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα