Εντόπισαν 44 οβίδες σε αυλή σπιτιού στη Ροδόπη!

08:53 17/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αναστάτωση. Όλα στον Ίμερο. Γιατί; Για επιχείρηση απομάκρυνσης οβίδων! Στην αυλή σπιτιού στο χωριό Ίμερος της Ροδόπης εντοπίστηκαν 44 οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιδιοκτήτρια, η 73χρονη Σταυρούλα Γκοντοσίδου δήλωσε σύμφωνα με το xronos.gr: «Τόσα χρόνια δεν ξέραμε τίποτα. Με τα πολλά χιόνια και τις βροχές φάνηκε ένα σίδερο. Εγώ αναρωτήθηκα τι είναι αυτό. Έψαξα λίγο και διαπίστωσα ότι δεν μοιάζει με σίδερο αλλά …με οβίδα».

Στη συνέχεια ειδοποίησε την αστυνομία. «Μετά το

είπα στον γαμπρό μου και ειδοποίησε την αστυνομία. Η αστυνομία ήρθε γρήγορα το πρωί. Φαίνονταν τέσσερις αλλά τελικά σκάψε-σκάψε ήταν …σαράντα-τέσσερις!».

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν Στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, οι οβίδες απομακρύνθηκαν, ο χώρος ελέγχθηκε. Τα βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η επιχείρηση από τον στρατό και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Τα ευρήματα έχουν ως εξής: 19 οβίδες βρέθηκαν την Τρίτη κι άλλες 25 την Τετάρτη, δηλαδή συνολικά 44. Αυτές αποκαλύφθηκαν λόγω του πυκνού χιονιά και των βροχών που ήταν έντονες στον Ίμερο το τελευταίο διάστημα. «Τόσα χρόνια τα τρακτέρ και τα καρούλια πατούσαν επάνω, μικρά παιδιά όλη την ώρα έπαιζαν, εγώ μεγάλωσα εδώ και δεν συνέβη τίποτα. Τώρα θα συνέβαινε;» λέει η 73χρονη. «Κοιμήθηκα στο σπίτι μου. Σιγά μη φοβηθώ τις οβίδες. Τόσα χρόνια τις είχαν στην αυλή μου!», αναφέρει χαριτολογώντας.

Οι συγκεκριμένες οβίδες χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν συνήθης πρακτική των κατοίκων να τις κρύβουν από τους εχθρούς, θάβοντάς τις βαθιά μέσα στη γη. Η περιοχή του Ίμερου, τόσο κατά τα χρόνια της Βουλγαρικής Κατοχής όσο και στα χρόνια του Εμφυλίου που ακολούθησαν, ήταν τόπος διέλευσης ανταρτών, εξ ου και η εικασία ότι είναι θαμμένες από τότε στην αυλή.

Πηγή: xronos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα