Ένας κτηνίατρος έφτιαξε ακόμη και «καφέ» για γάτες

13:47 22/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Παράτησε καριέρα στο εξωτερικό για να αφιερωθεί στις γάτες των Κυκλάδων με έδρα του τη Σύρο. Ο Μανώλης Βορρίσης είναι κτηνίατρος στη Σύρο. Εκανε διάσημη τη γάτα του Αιγαίου πέρα από τα σύνορα της χώρας κι έχει καλυτερέψει τη ζωή των αδέσποτων ζώων του νησιού.

Όπως ο ίδιος λέει σε συνέντευξή του στο popaganda.gr, «στη Σύρο, ήρθα πραγματικά σε επαφή με το αδέσποτο ζώο με το οποίο δεν ασχολείτο κανείς κι αυτό το ζώο ήταν η γάτα. Οι σκύλοι ήταν κάπως ρυθμισμένοι, υπήρχε δηλαδή ένας μηχανισμός που είχε αναλάβει τα αδέσποτα σκυλιά. Για τη γάτα όμως δεν υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια. Έβλεπα

ζώα στους δρόμους τα οποία ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση κι όλο αυτό ήταν ένας φαύλος κύκλος. Ζευγαρώματα, εγκυμοσύνες, γεννήσεις, ατυχήματα, ασθένειες, θάνατοι και πάλι τα ίδια. Και κάθε χρόνο μαζευόντουσαν κι άλλες γάτες, αρρώσταιναν οι γάτες, πέθαιναν οι γάτες…«. Οπότε αποφάσισε να αναλάβει δράση.

“Άρχισα να στειρώνω αδέσποτα. Έβλεπα ότι εκεί έπασχε η Σύρος. Τα έπιανα και τα έφερνα στην κλινική η οποία μου έκανε μια πολύ καλή τιμή για να μπορώ να ανταπεξέλθω. Δεν μπορούσα να φανταστώ τότε πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό και πόσο χρόνο θα αφιέρωνα. Ξεκίνησα λοιπόν, να πηγαίνω σε μια αποικία, να πιάνω τις γάτες μία-μία , σιγά-σιγά, μέρα παρά μέρα σχεδόν και τελικά έβλεπα ότι μια αποικία τελείωνε κι όταν έφτανε η εποχή των γεννήσεων αυτή η αποικία δεν γεννούσε” αναφέρει.

Όσο για το πώς εστησε τα «καφέ της γάτας», σημειώνει: “Εντοπίζεις μια γειτονιά. Στη γειτονιά αυτή βρίσκεις τους ανθρώπους. Αυτό είναι το νούμερο ένα. Πρέπει να βρεις σ’ αυτήν τη γειτονιά ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις γάτες. Αυτούς τους λέμε γατοπαρατηρητές, catwatchers. Είναι οι πληροφοριοδότες κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν μπορώ εγώ να είμαι συνέχεια εκεί. Δεύτερον, μετράς τα ζώα, κάνεις μια εκτίμηση του πληθυσμού κι αρχίζεις να κάνεις στειρώσεις. Όταν αυτές οι στειρώσεις φτάσουν σε ένα ποσοστό 70%, αρχίζεις να ασχολείσαι με το τάϊσμα. Βάζεις μια ταΐστρα και οι catwatchers αναλαμβάνουν την καθαριότητά της. Είναι σημαντικό να παραμένει καθαρό. Τέλος, εκεί που μπαίνει η ταΐστρα, ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται έτσι ώστε κάποιες γωνιές, κάποια παρτέρια εγκαταλελειμμένα να γίνουν όμορφα για τους ανθρώπους κι έπειτα η γάτα σαν όμορφο ζώο να ενταχθεί κι αυτή μέσα σ’ αυτό το σύστημα”.

Για την «τουαλέτα» για γάτες, υπογραμμίζει: «Η διαχείριση των κοπράνων της γάτας και η έξοδος της γάτας από τους κάδους είναι το σημαντικότερο βήμα για να γίνει το ζώο αυτό αποδεκτό από τους πολίτες. Διότι, όταν ένα παιδί βλέπει μια γάτα συνέχεια μέσα στα σκουπίδια, τη συνδυάζει με τα σκουπίδια κι έτσι βγαίνει το «σιχαμένες» με το οποίο ήρθα αντιμέτωπος στις Κυκλάδες. Γιατί τις λένε σιχαμένες; Γιατί ζουν και ψάχνουν τροφή στους κάδους. Άρα έπρεπε να το αλλάξουμε αυτό και το κάναμε. Έτσι ακριβώς, όταν μια γειτονιά ζει με κόπρανα γάτας παντού τα οποία δεν μαζεύονται και δεν καθαρίζονται ούτε από τις δημοτικές υπηρεσίες, ούτε από τους ιδιώτες, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό. Η τουαλέτα της γάτας είναι κάτι που δοκιμάσαμε αρχικά σε μία αποικία και δούλεψε πάρα πολύ καλά. Περιόρισε τα κόπρανα της γάτας στο συγκεκριμένο σημείο. Χρειάζεται όμως αυτό το σημείο να καθαρίζεται τακτικά ώστε να εξακολουθεί η γάτα να πηγαίνει εκεί«.

Ήδη έχει δημιουργήσει 5 σημεία κι ετοιμάζει άλλα 4 ενώ οι δράσεις του δεν περιορίζονται στη Σύρο. «Έχω αναπτύξει σχέσεις σαν επιστημονικός υπεύθυνος της φιλοζωικής της Αμοργού, της Αnimal Ζone International, οπότε έχω μια δράση εκεί. Βοηθάω σε επίπεδο στειρώσεων και θα τοποθετήσουμε και 2 ταΐστρες. Η Αμοργός είναι ένα πολύ ωραίο νησί κι έχει μια πολύ ωραία ομάδα, μικρή αλλά πολύ δυναμική η οποία παράγει σημαντικό έργο. Αυτές οι μικρές ομάδες στη μέση του πουθενά είναι που μου δίνουν κι εμένα δύναμη. Σύντομα, μέσα στο ’18, θα αρχίσει κάποια δράση και στην Τήνο«.

Πηγή: popaganda.gr

The post Ένας κτηνίατρος έφτιαξε ακόμη και «καφέ» για γάτες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα