Έλληνες αεί παίδες…

01:15 15/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Ένας Αρειανός προσγειώνεται αυτές τις μέρες στο Σύνταγμα  και βλέπει κόσμο να πηγαινοέρχεται με πρόσωπα σκυθρωπά και βλέμματα βλοσυρά, νέους με την αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένη στα μάτια τους, πολιτικούς να εγκαταλείπουν το αγαπημένο τους κόμμα ή να εκδιώκονται από αυτό επειδή βρέθηκαν ξαφνικά εκτός ευρωπαϊκής γραμμής. Κι αρχίζει να αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει στην όμορφη αυτή χώρα που επέλεξε να περάσει τις διακοπές του. Γιατί τόση απελπισία και οργή, τόση απογοήτευση και κατήφεια…

Κάποιος περαστικός, που σταματά και καταδέχεται να απαντήσει, του λέει ότι, όπως το έθεσε πρόσφατα

στη γερμανική Welt ο φιλέλλην Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η χώρα έχει πρόβλημα με τις εγχώριες ελίτ – ξέρετε, με αυτές που ο Ζουράρις ονομάζει «ελίτ-αλήτ» – μάλλον επηρεασμένος από τον Ζουράρι…

- «Τι είπε, λοιπόν, ο Σόιμπλε»; Ρωτά ο Αρειανός. «Αυτός μέχρι τώρα μιλούσε γενικώς για τους Έλληνες, δεν έκανε διακρίσεις…»

- «Να, ότι αυτές οι ελίτ είναι υπεύθυνες για τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας επειδή, πρώτον, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, δεύτερον, δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ώστε να έχει η Γερμανία έναν ισχυρό οικονομικό ανταγωνιστή στην εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard, και τρίτον, ότι συνήθισαν τόσο πολύ στον εξωτερικό δανεισμό, που υπερχρέωσαν τη χώρα και τώρα ζητάνε από τους εταίρους νέα δάνεια για να πληρώσουμε εκείνα που χρωστάμε στους ξένους και στους δικούς μας.

Και αυτοί, φυσικά, μας απαντούν: Δεν σας δίνουμε ούτε ένα ευρώ, αν πρώτα δεν μειώσετε τα έξοδα του κράτους και αν δεν αυξήσετε τα έσοδα. Και επειδή βλέπουμε ότι τα έσοδα δεν πρόκειται να τα αυξήσετε, επιμένουμε στη μείωση των κρατικών δαπανών. Γίνετε φθηνότεροι σε όλα. Γίνετε φτωχότεροι. Για να είστε αύριο attraktiv στους αγοραστές-επενδυτές…»

- «Μα αν συνεχίζετε να μας πιέζετε με αυτόν τον τρόπο», λέει η ελληνική κυβερνητική τρόϊκα, «είναι σαν να μας δείχνετε τα έδρανα της αντιπολίτευσης και σαν να κάνετε νεύμα στον Τσίπρα, τον Μιχαλολιάκο, τον Καμμένο και την Παπαρήγα να σχηματίσουν κυβερνητικό κουαρτέτο. Αυτό θέλετε να γίνει;»

Αλλά οι προβοκάτορες της οικονομικής εξουσίας απαντούν πολύ cool:

- «Βέβαια αν γινόταν κάτι τέτοιο, μη νομίζετε ότι θα είχαμε και πολύ μεγάλες αντιρρήσεις. Μπορεί να μας ήταν χρήσιμο, γιατί θα λέγαμε στους δικούς μας ότι δεν έχει νόημα να δίνεις δάνεια στους αφερέγγυους Έλληνες. Ακόμη και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σας είχαν πάρει χαμπάρι, όταν δια του Πλάτωνος έλεγαν εκείνο το Έλληνες αεί παίδες. Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κανείς από αυτούς που σας αντιπολιτεύονται δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα, ούτε και κότσια να κυβερνήσει. Και το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε βράδυ πριν ξαπλώσει είναι μια μυστική προσευχή να μην πέσει μέχρι το πρωί η κυβέρνηση και χάσει το μόνο ρόλο που έμαθε να παίζει – της αντιπολίτευσης, εννοώ. Το ξέρουμε κι εμείς, το γνωρίζουν κι αυτοί. Τώρα το μάθατε κι εσείς».

Κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι του ο Αρειανός και αρχίζει να σκέφτεται…

Ο πεζός που τον βλέπε

Keywords
Τυχαία Θέματα