Ελλάδα: H πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που δεν πληρώνει δόση του ΔΝΤ

09:35 1/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ελλάδα, αφού δεν κατέλαβε τη δόση των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που όφειλε να πληρώσει έως τις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Σε δήλωσή της, η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως έχει ήδη ενημερώσει το

Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη μη πληρωμή. Έτσι, η χώρα μας δεν έχει δυνατότητα να λάβει χρήματα από το ΔΝΤ έως ότου να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος της.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στην 70ετή ιστορία του ΔΝΤ που μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν εξυπηρετεί εγκαίρως τις οφειλές της, αλλά και για τη μεγαλύτερη μη πληρωμή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου. Οι «θύτες» έως σήμερα ήταν χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Κούβα.

Η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές Αρχές αίτημα για μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής, το οποίο και θα εξετασθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο «εν ευθέτω χρόνω». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Ταμείο παραδοσιακά δεν εγκρίνει τέτοιου είδους παρατάσεις για πληρωμές.

Η μπάλα των εξελίξεων μεταφέρεται ωστόσο πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον μηχανισμό στήριξης EFSF-ESM. Η ΕΚΤ θα πρέπει σύντομα να επανεξετάσει τη συνέχιση έκτακτης παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και η μη πληρωμή του ΔΝΤ θέτει σε αμφιβολία τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα