Έκρηξη στο Eurogroup -Υπουργοί «δορυφόροι» του Σόιμπλε ξεσηκώθηκαν

15:23 25/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Πρωτοφανής ένταση επικρατεί στο Eurogroup, με αρκετούς υπουργούς Οικονομικών -που πρόσκεινται στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε– να έχουν ξεσηκωθεί και να απαιτούν την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.

Ο λόγος; Δε δέχονται να συζητήσουν τα δυο κείμενα, τα οποία τους έχουν υποβληθεί. Απαιτούν να συνεδριάσουν ξανά οι θεσμοί και να καταλήξουν, μαζί με την Ελλάδα, σε μια κοινή πρόταση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάζελμπλουμ, είπε ότι κατέθεσε τις προτάσεις των θεσμών και χωριστά τις ελληνικές, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν

ότι έχουν εξειδικευτεί πλήρως οι ελληνικές θέσεις.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν, ακόμη, διαφορές σε σημαντικά ζητήματα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την άνοδο στο 23% από το 13% στον ΦΠΑ για την εστίαση και ζητά να παραμείνουν οι εξαιρέσεις για τα νησιά. Οι δανειστές ζητούν σταδιακή εξάλειψη των προώρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου και οριστικό τέλος το 2022 -και όχι το 2025, όπως θέλει η κυβέρνηση. Δέχονται να καταργηθεί το ΕΚΑΣ το 2019 και όχι το 2017, αλλά απαιτούν να μπει στο 23% του ΦΠΑ και ο τουρισμός, ενώ επιμένουν στην προκαταβολή όλου του ετήσιου φόρου για τις επιχειρήσεις και στη μείωση από της φορολογίας τους, τουλάχιστον στο 28% -αντί για το 29% που προτείνει η κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά θέτει ως προυπόθεση της συμφωνίας μια δέσμευση των δανειστών για οριστική διευθέτηση του χρέους -πράγμα στο οποίο αντιδρά ο Σόιμπλε και οι «δορυφόροι» του.

Eίναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πριν μπει στο Eurogroup. Εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει βήματα μπροστά αλλά προς τα πίσω…

Keywords
Τυχαία Θέματα