Ειρωνίες και ψέματα απο τους Τούρκους για το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

14:15 15/10/2020 - Πηγή: Aixmi

‘Ακρως ειρωνικά ήταν τα σχόλια του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια. Κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης και αντέδρασαν έτσι «για την ασφάλεια του ΄Ελληνα υπουργού » !  Νωρίτερα είχαν αποδώσει το περιστατικό σε τεχνικό λάθος.

Το επεισόδιο προκάλεσε την οργή της Αθήνας που έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, να προβεί

σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια απο τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες απο διπλωματικές πηγές.

Λίγο πριν το επεισόδιο, είχε σημειωθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος που έγινε η αιτία αναβολής της επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

‘Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναμένεται να επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Ωστόσο σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν όπως είπε δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπερπτήσης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Ερωτηθείς για το περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είπε ότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες» κάνοντας λόγο για μια ακόμη πρόκληση. «Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το ιστορικό

Ενώ οι κυβερνήτες του αεροσκάφους που μετέφερε τον Νίκο Δένδια απο τη Βαγδάτη προς την Αθήνα μέσω Τουρκίας, έχοντας λάβει όλες τις προβλεπόμενες άδειες απο τις τουρκικές αρχές, οι Τούρκοι κράτησαν στον αέρα για είκοσι ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, όταν βρισκόταν στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας, αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν προηγουμένως δώσει.

Έτσι, το αεροσκάφος Embraer με τον υπουργό εξωτερικών, έκανε κύκλους για είκοσι λεπτά, για όσο δηλαδή προσπαθούσαν οι κυβερνήτες να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς και απειλές για μη επάρκεια καυσίμων, οι Τούρκοι έδωσαν άδεια για έναν ενδιάμεσο προορισμό και αργότερα για τον τελικό προορισμό.

The post Ειρωνίες και ψέματα απο τους Τούρκους για το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα