Εμπλοκή ξένων χωρών «βλέπει» ο Ερντογάν στο πραξικόπημα

10:42 21/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλα σχέδια πραξικοπήματος στη χώρα του, ενώ επιτέθηκε στην ΕΕ για τις επικρίσεις σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα είναι λάθος τους η μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υπάρχουν στελέχη στους γκιουλενιστές που

μπορεί να δέχονται κατευθύνσεις από άλλες χώρες. Θα αποδειχθούν αυτές οι διασυνδέσεις. Παίρνουμε καταθέσεις και ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα από τα άτομα που έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατέθεσε ότι επικεφαλής ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν. «Λέει ότι ποτέ δεν μίλησε απευθείας μαζί του, αλλά ήταν εκείνος που διηύθυνε το πραξικόπημα», είπε ο Ερντογάν για τον κληρικό που ζει στις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, καθώς επέκτεινε τις εκκαθαρίσεις, συλλαμβάνοντας, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα ακόμη περισσότερα άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με αυτόν τον τρόπο και με την σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, ο Ερντογάν συγκεντρώνει πανω του όλες τις εξουσίες λειτουργώντας ως Αυτοκράτορας.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια απ’ ευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης, και μετά από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

Στο μεταξύ, όπως αποδεικνύεται μετά τη νέα συνέντευξη του Ερντογάν στο Al Jazeera, φαίνεται πως η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της εσχάτης των ποινών, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό.

Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια «χτυπάμε την πόρτα» της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα