Δολοφονική επίθεση στον Παπαδήμο -Δεν υπάρχει εξουσία χωρίς μίσος

14:22 6/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και διεθνούς κύρους επιστήμονα και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου, μας γυρίζει πίσω στο 1933, όταν ανάλογη απόπειρα έγινε εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου,και ξυπνά οδυνηρές μνήμες και τραγικές παθογένειες που πληρώσαμε ως λαός πολύ ακριβά. Χαρακτηριστικό, που συνδέει τις δύο περιπτώσεις, είναι το μίσος, που γεννά τη βία και το

έγκλημα και με πράξεις ενάντια στην κοινωνία οδηγεί στην καταστροφή.

Ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής πιστεύει ότι στο μίσος όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και χωρισμένα, ενώ στη φιλία,όλα πηγαίνουν μαζί και ποθούν το ένα το άλλο.

Το θλιβερό συμβάν στην Ελλάδα του 2017 αντιμετωπίστηκε με τρόπο υγιή από το μεγαλύτερο, ευτυχώς, μέρος της πολιτείας και της κοινωνίας , δεν έλειψαν όμως κάποιες αήθεις φωνές ικανοποίησης, που όχι μόνον προκαλούν αηδία αλλά και εγκυμονούν κινδύνους σοβαρούς για τη χώρα μας.

O περίφημος φιλόσοφος Σενέκας ο Νεότερος προερχόταν από πλούσια οικογένεια Ρωμαίων ιππέων, έκανε λαμπρές σπουδές και επιδόθηκε με ιδιαίτερο πάθος στη φιλοσοφία. Το ίδιο πάθος χαρακτήριζε και την πολυτάραχη ζωή του με ανάμειξη στην πολιτική, υψηλές θέσεις και αξιώματα, που τελικά τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Η προσωπικότητα του Σενέκα αμφισβητήθηκε έντονα, ενώ το φιλοσοφικό του έργο αναγνωρίστηκε παγκόσμια και εμπνέει μέχρι σήμερα με τον ανθρωπισμό του.

Στην ηθική πραγματεία με τίτλο De vita beata (Για μια ευτυχισμένη ζωή) ο Σενέκας θαυμάζει τον φιλόσοφο Σωκράτη, που ανακάλυψε –όπως ο ίδιος γράφει – τη σοφία. Η ψυχή του, απαλλαγμένη από όλες τις κακίες, τον διατάσσει να ελέγχει τους άλλους όχι επειδή τους μισεί, αλλά διότι θέλει να τους γιατρέψει.

Στην πραγματεία αυτή ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει τη στάση του Σωκράτη απέναντι στο μίσος και μάλιστα εκφρασμένη μέσα από το έργο ενός Ρωμαίου φιλοσόφου, τον οποίο κατέκτησε ο Έλληνας φιλόσοφος με το μεγαλείο του. Παρουσιάζει, λοιπόν, ο Σενέκας τον Σωκράτη λέγοντας : «Να, ο Σωκράτης που σας φωνάζει από τη φυλακή του εκείνη , την οποία με την είσοδό του καθαγίασε και την έκανε ιερότερη από οποιοδήποτε βουλευτήριο».

Και ο Σωκράτης απευθυνόμενος στους ανθρώπους προσπαθεί απεγνωσμένα να τους συνετίσει, και τους εξηγεί με τρόπο μοναδικό πώς ο ίδιος αντιμετωπίζει το μίσος που εισπράττει από ανθρώπους, που δεν μπορούν να αντιληφθούν την ικανότητά του να ασχολείται με τα ανθρώπινα: «Τι τρέλα είναι αυτή, τι εχθρικό για τους θεούς και τους ανθρώπους ένστικτο είναι αυτό που σας οδηγεί να εξευτελιζετε τις αρετές και να μιαίνετε πράγματα ιερά με λόγους ανοίκειους… Ας με βομβαρδίζετε σεις από παντού με τα συνηθισμένα λόγια σας. Δεν θα νομίσω ότι με χλευάζετε αλλ’ ότι κλαψουρίζετε σαν τα κακόμοιρα τα νήπια. Η γνώμη σας για μένα με επηρεάζει, όχι όμως για δικό μου λογαριασμό αλλά για δικό σας, γιατί το να μισείτε την αρετή και να επιτίθεσθε με τις κραυγές σας εναντίον της, ισοδυναμεί με το να έχετε εγκαταλείψει την ελπίδα να γίνετε καλοί. Εμένα προσωπικά δεν με ζημιώνετε καθόλου, όπως δεν ζημιώνουν τους θεούς και όσοι ανατρέπουν τους βωμούς τους.Ακόμη όμως και εκεί που δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ζημιά, είναι έκδηλες η κακή προαίρεση και η κακή σκέψη».

Και είναι, πράγματι, η κακή προαίρεση και η κακή σκέψη, που γεννούν το μίσος με όλες τις καταστροφικές του συνέπειες. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει εξουσία χωρίς μίσος.Αυτή την πικρή αλήθεια εκφράζει ο Ευριπίδης στην τραγωδία του «Ίων»με τα εξής λόγια: «Μαζί με το αξίωμα, πρέπει να φυλαχθώ / απ’ τον καθένα ισχυρό πούχει στο λόγο δύμαμη / γιατί αυτά, πατέρα μου, στους άρχοντες συμβαίνουν / όταν εκείνοι έχουνε αξίωμα στις πόλεις / μεγάλο βρίσκουν πόλεμο από τους αντιζήλους»

Αναγκαία, όσο ποτέ, τα διδάγματα !

Keywords
Τυχαία Θέματα