ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018

16:41 17/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε δραστική επιδείνωση των εκτιμήσεών του για την πορεία της οικονομίας προχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2018.

Όπως αναφέρεται ότι οι προβλέψεις έχουν προφανείς «παρενέργειες» στη διαπραγμάτευση που είναι υπό πλήρη εξέλιξη αναφορικά

με την πίεση να εφαρμοσθούν πιο νωρίς τα μέτρα για την περικοπή του αφορολογήτου ή έστω να μην εφαρμοσθούν τα αντίμετρα του 2019.

Στην έκθεση του World Economic Outlook (WEO) που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου του Washington Group την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2% εφέτος, έναντι ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ 2,6% που υπολόγιζε τον Οκτώβριο του 2017. Για το 2019 υπολογίζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί περαιτέρω με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 1,8%.

Στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται πως η ανεργία αναμένεται να πέσει στο 19,8% φέτος και στο 18% τον επόμενο χρόνο, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και περίπου δέκα μονάδες υψηλότερα από το σύνολο της ευρωζώνης.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο το Ταμείο προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη μόλις στο 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα παρουσιάζει το capital.gr. Πρόβλεψη η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός το οποίο οδηγεί το ΔΝΤ στην άσκηση πίεσης προς δυο κατευθύνσεις: Είτε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος (για τις οποίες αντιδρούν οι ευρωπαίοι εταίροι) ή είτε λήψη πιο πολλών δημοσιονομικών μέτρων από το 2019 και μετά ώστε να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να ζητά την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολογήτου.

Μάλιστα, ακόμη και αν αποφύγει η κυβέρνηση την επιβολή του μειωμένου αφορολογήτου από το 2019, θεωρείται πολύ πιθανό ο «συμβιβασμός» που επιχειρείται με το ΔΝΤ να οδηγήσει στη «θυσία» των αντιμέτρων.

The post ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα