Διπλές εκλογές στην Τουρκία: Στην κόψη τού ξυραφιού ο Ταγίπ Ερντογάν

17:08 23/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Από τις ψήφους όσων μένουν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα κριθεί το αποτέλεσμα των αυριανών διπλών εκλογών στην Τουρκία. Τα γκάλοπ τής ύστατης ώρας δείχνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται κοντά στο 50% και να διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να μην τα καταφέρει, τελικά, και να χρειαστεί δεύτερος γύρος, 15 μέρες αργότερα.

Το επίσης κρίσιμο είναι τι θα συμβεί αύριο στην

κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Θα κερδίσει ξανά την πλειοψηφία το ισλαμικό κόμμα τού Ερντογάν με τους ακροδεξιούς συμμάχους του, Γκρίζους Λύκους, τού Ντεβλέτ Μπαχτσελί; Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αβέβαιη εικόνα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν κατορθώσει να μπει στη Βουλή το φιλοκουρδικό κόμμα, ο ηγέτης τού οποίου (Σελαχατίν Ντεμιρτάς) διεξήγαγε πρεκλογικό αγώνα μέσα από τη φυλακή. Αν περάσει το όριο τού 10% θα καταστήσει από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο το ενδεχόμενο να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών ο συνασπισμός τού Ερντογάν.

Ο βασικός αντίπαλος τού Τούρκου προέδρου, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ελπίζει να πλησιάσει αύριο το 30%. Υποστηρίζεται από το Κεμαλικό κόμμα τής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Έχει υψηλή επιρροή στα παράλια τής χώρας (δυτικά και νότια), το προπύργιό του είναι η Σμύρνη και ελπίζει να κερδίσει και την Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα, όσο βαδίζει κανείς προς την ενδοχώρα, τόσο διαπιστώνει την αυξανόμενη δημοτικότητα τού Ταγίπ Ερντογάν.

Αρκετά χαμηλά αναμένονται να ποσοστά τής ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ, που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες την προεκλογική μάχη. Προέρχεται από τους Γκρίζους Λύκους, έχει ιδρύσει το Καλό κόμμα, προσπαθεί να απευθυνθεί στους νέους και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο η ίδια, όσο και ο ηγέτης τής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, είναι εξαιρετικά επιθετικοί προς την Ελλάδα και έχουν δηλώσει πως θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν τα 18 νησιά που (δήθεν) έχει καταλάβει η χώρα μας στο Αιγαίο (σε αυτά περιλαμβάνουν και τα κατοικημένα Ψέριμο και Οινούσες).

Διπλές εκλογές στην Τουρκία: Στην κόψη τού ξυραφιού ο Ταγίπ Ερντογάν

The post Διπλές εκλογές στην Τουρκία: Στην κόψη τού ξυραφιού ο Ταγίπ Ερντογάν appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα