Δημοσκόπηση Κυπριακό: Η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο

10:11 16/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Οκτώ στους δέκα πολίτες στην Κύπρο θεωρούν πως η Τουρκία είναι αυτή που ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, ενώ αρνητικά αξιολογείται και η πρόθεσή της να αναζητήσει λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρόμοιο ποσοστό, πιστεύουν πως αυτή δεν ήταν η «τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό, καθώς αναμένουν ότι, με κάποιο τρόπο, οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν,

και τρεις στους πέντε πιστεύουν ότι καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις στο Κυπριακό θα διαδραματίσουν οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Σημερινή, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως, υπό το φως των συζητήσεων στην Ελβετία, η επιθυμία για λύση έχει μειωθεί, καθώς, ενώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα ήθελαν λύση πολύ ή αρκετά το 53%, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Μείωση υπήρξε και στην αισιοδοξία για λύση, καθώς το 31% δηλώνουν μάλλον απαισιόδοξοι και το 46% απαισιόδοξοι. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή, καθώς το 87% των πολιτών θεωρούν ότι ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων από τις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την αποδοχή της λύσης.

Έπεισε ο Πρόεδρος

Το 54% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν παρακολούθησαν τη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά την επιστροφή του από το Κρανς Μοντανά. Πάντως, από το 46% που την παρακολούθησαν, οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς έπεισε με τις θέσεις του, το 26% σε μεγάλο βαθμό και το 44% σε αρκετό βαθμό. Σημειώνεται ότι, βάσει των δημογραφικών στοιχείων που συνελέγησαν, τη διακαναλική παρακολούθησαν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες και οι πλείστοι (88%) των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών, ενώ στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες το ποσοστό παρακολούθησης κυμαίνεται μεταξύ 35-41%. Παρά το γεγονός πως οι πιο πολλοί Κύπριοι επέλεξαν να μην δουν τον Πρόεδρο, το ενδιαφέρον για το Κυπριακό παραμένει υψηλό, καθώς, σε άλλη ερώτηση, περίπου τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι παρακολουθούν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό τις εξελίξεις.

Αυξημένη απαισιοδοξία

Το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά φαίνεται να αύξησε ακόμη περισσότερο την – ήδη υψηλή- απαισιοδοξία των Κυπρίων σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού, καθώς συνολικά ποσοστό 77% δηλώνουν απαισιόδοξοι (46%) ή μάλλον απαισιόδοξοι (31%). Στα προηγούμενα κύματα της δημοσκόπησης τα ποσοστά αυτά είχαν ως εξής: 27-28 Ιουνίου: 30% μάλλον απαισιόδοξοι και 42% απαισιόδοξοι, 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου: 32% μάλλον απαισιόδοξοι και 43% απαισιόδοξοι, 4-5 Ιουλίου: 29% μάλλον απαισιόδοξοι και 44% απαισιόδοξοι.

Δεν ήταν η «τελευταία ευκαιρία»

Παρά την άσχημη κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, μόνον το 16% των πολιτών θεωρούν ότι το ναυάγιο ήταν οριστικό. Αντιθέτως, τέσσερεις στους πέντε αναμένουν πως με κάποιο τρόπο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Η πρόθεση της τουρκικής πλευράς, πάντως, να αναζητήσει λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, κρίνεται ως πολύ αρνητική, καθώς το 74% τη θεωρούν κακή και το 15% μάλλον κακή ιδέα. Μόλις 9% εκτιμούν ότι είναι καλή ή μάλλον καλή.

Μέτρια και κάτω

Η δυσπιστία των Κυπρίων έναντι των κομμάτων διαφαίνεται και στην αξιολόγηση που κάνουν όσον αφορά τη στάση τους στο Κυπριακό. Τη βάση περνούν μόνον οι δύο πόλοι, με τον ΔΗΣΥ να έχει μέσον όρο 5,83 και το ΑΚΕΛ 5,33, όταν 1 σημαίνει καθόλου καλή και 10 πολύ καλή. Απ’ εκεί και πέρα, τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου κινούνται γύρω στο 4, με το ΔΗΚΟ να έχει μέσον όρο 4,63, την ΕΔΕΚ 4,34, τη Συμμαχία Πολιτών 4,14, το Κίνημα Αλληλεγγύη 4,11 και το Κίνημα Οικολόγων 4,06%. Τέλος, το ΕΛΑΜ, το οποίο δεν συνόδευσε τον Πρόεδρο στην Ελβετία, έχει μέση βαθμολογία 2,92 στην κλίμακα.

Εμείς και οι άλλοι

Σε ό,τι αφορά τη στάση των εμπλεκόμενων μερών της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά, είναι ξεκάθαρο πως αξιολογείται ως πολύ καλύτερη η ελληνική πλευρά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βαθμολογείται με 6,3, που συνιστά ελαφρά άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, που κινείτο γύρω στο 6,1. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 6,2, καταγράφοντας συνεχή ανοδική τάση (5,6 στο κύμα 1, 5,77 στο κύμα 2, 6,01 στο κύμα 3).

Πιο καλή είναι και η αξιολόγηση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο, ενώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα κατέγραφε 4,96, τώρα βαθμολογείται με 5,56. Αρκετά απέχει η βαθμολογία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από αυτήν του Ειδικού του Συμβούλου, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες βαθμολογείται με 5,47 (μια αρκετά μεγάλη άνοδος από το 3,91 του πρώτου κύματος) και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε βαθμολογείται με 3,35. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της τουρκικής πλευράς, ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται στο 3,49, ενώ η Τουρκία στο 2,21. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο βαθμολογείται με 3,21.

Περί ανησυχιών

Μόνον το 29% θεωρούν ότι οι ανησυχίες που εκφράζουν οι Τ/κ για την ασφάλεια δικαιολογούνται σε σημαντικό βαθμό. Ποσοστό 35% πιστεύουν ότι δικαιολογούνται σε μικρό βαθμό, ενώ το 36% αισθάνονται πως δεν δικαιολογούνται καθόλου. Αντίθετες είναι οι απόψεις σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, καθώς επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι οι ανησυχίες των Ε/κ είναι δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό, ενώ ακόμη 19% πως δικαιολογούνται σε αρκετό βαθμό.

Εποπτεία σε Η.Ε. και Ε.Ε.

Το 87% των πολιτών θεωρούν ότι ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων από τις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την αποδοχή της λύσης, θέση που δεν συμμερίζονται μόνον το 13%. Γενικότερα οι πολίτες δείχνουν να μην θέλουν οποιαδήποτε ανάμιξη των εγγυητριών χωρών στην εφαρμογή της λύσης, καθώς μόνον το 2% επιθυμούν να τους αποδώσουν ρόλο στην εποπτεία της. Αντιθέτως, το 38% θεωρούν ότι αυτή θα πρέπει να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη και το 35% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποσοστό 23% υποστηρίζουν ότι η εποπτεία της λύσης πρέπει να ασκηθεί από τις δύο κοινότητες και 2% από το ομόσπονδο κράτος.

Καθαρά η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα του Κρανς Μοντανά, οι πολίτες έχουν κάνει το blame game τους και το βάρος ξεκάθαρα πέφτει στην Τουρκία, καθώς οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι αυτή ευθύνεται για το αδιέξοδο. Ποσοστό 7% ρίχνουν ευθύνες στον Μουσταφά Ακιντζί και 6% στον Νίκο Αναστασιάδη. Τέλος, 3% αποδίδουν το φταίξιμο στην Ελλάδα και 2% στο Εθνικό Συμβούλιο.

Μειώνεται η επιθυμία

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης, είναι η μείωση της επιθυμίας για λύση, μετά την εικόνα που αποκόμισαν οι πολίτες από τη Διάσκεψη της Ελβετίας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το συνολικό ποσοστό αυτών που ήθελαν λύση λίγο ή καθόλου ήταν στις 27-28 Ιουνίου 47% και αυξήθηκε στο 49% στα δύο κύματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του Κρανς Μοντανά, μετά το πέρας της Διάσκεψης ανήλθε στο 57%. Πολύ δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση το 18%, αρκετά το 25%, λίγο το 35% και καθόλου το 22%. Η κυριότερη μετατόπιση καταγράφεται ανάμεσα σε αυτούς που δήλωναν ότι επιθυμούν τη λύση πολύ, καθώς στο πρώτο κύμα το ποσοστό τους ήταν 28%, στο δεύτερο έπεσε στο 23%, στο τρίτο μειώθηκε κατά μία μονάδα ακόμη, ενώ το 18% που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα είναι κατά 10 μονάδες χαμηλότερο από το αρχικό ποσοστό.

Ίσως αλλάξουν πολλά

Το Κυπριακό έχει ήδη δώσει σκυτάλη στη γεώτρηση στον στόχο Ονησίφορος του τεμαχίου 11, ως το κυρίαρχο θέμα των ημερών. Οι Κύπριοι, σε ποσοστό 58%, θεωρούν ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στα δύο, αφού εκτιμούν πως η διενέργεια των προγραμματισμένων γεωτρήσεων θα είναι καταλύτης των επόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Διαφορετική άποψη διατηρούν το 39%.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12 Ιουλίου 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές & Αγροτικές Περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Πηγή: sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκόπηση Κυπριακό, Τουρκία,dimoskopisi kypriako, tourkia