Δημοψήφισμα για Ερντογάν η σημερινή μέρα – Θα σταθεί όρθιος λένε τα γκάλοπ

20:56 30/3/2014 - Πηγή: Aixmi

Οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος προς το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς και τις καταγγελίες του ίδιου ότι δέχεται βρώμικο πόλεμο από τον ισλαμιστή χότζα Γκιουλέν, πρώην στενό του σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό του.


Ο Τούρκος ηγέτης, μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία και αφού

πέτυχε να ξηλώσει το στρατιωτικό κεμαλικό κράτος εν κράτει, έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης.

Τα περισσότερα γκάλοπ προαναγγέλουν, πάντως, ότι θα καταφέρει να σταθεί όρθιος. Υπολογίζουν ότι θα κερδίσει πάνω από 40% των ψήφων -ίσως και πάνω από 45%- πράγμα που, αν συμβεί, θα επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του στην πολιτική ζωή.

Παρόλα αυτά η εικόνα του σύγχρονου Σουλτάνου, που είχε καταφέρει να χτίσει, έχει πλέον θαμπώσει. Στις σκανδαλώδεις υποθέσεις έχει εμπλακεί και ο ίδιος ο γιος του, ενώ οι αλλεπάλληλες υποκλοπές δικών του τηλεφωνικών συνομιλιών και οι διαρροές άκρως απόρρητων διαλόγων από συσκέψεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αποδεικνύουν ότι είναι υπονομευμένο πλήρως το κεντρικό σύστημα εξουσίας του.

Ήδη έχει αναγκαστεί να κάνει στροφή 180 μοιρών απέναντι στους στρατηγούς, επιτρέποντας την αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, και την αναθεώρηση συνολικά των καταδικαστικών αποφάσεων για απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας, που είχαν ληφθεί για δεκάδες ανώτατους αξιωματικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα