Δήμαρχοι νησιών για πρόσφυγες: Μας θυσιάσατε για να είστε ήσυχοι εσείς

18:58 2/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της για τη μεταναστευση εξαπέλυσαν οι δήμαρχοι των των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν υποδεχθεί και φιλοξενούν τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας.

Οι πέντε δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είπαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι το ποτήρι έχει ξεχειλήσει και η κατάσταση γίνεται μη διαχειρήσιμη. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες είναι άθλιες,

αλλά τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από το κέντρα φιλοξενίας.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είπε ότι το νησί του βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλήσει, έχουμε φτάσει σε καταστάσεις επικίνδυνες. Δεχόμαστε υποσχέσεις και συμβουλές αλλά είμαστε μόνοι μας. Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι τα νησιά θα άδειαζαν και στη συνέχεια μπήκαν γεωγραφικοί αποκλεισμοί με αποτέλεσμα οι μετανάστες να παραμείνουν στο νησί. Βρισκόμαστε σε ιδιότυπο καθεστώς εκβιασμών».

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι το hot spot του νησιού έχει όριο τα 800 άτομα και σήμερα βρίσκονται εκεί 2000 άτομα. Κατήγγελε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες είναι άθλιες, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οκτώ χωριά που βρίσκονται γύρω από το κέντρο.

«Γιατι δεν εφαρμόζετε την υπόλοιποι συμφωνία που είναι η επαναπροώθηση τους στην Τουρκία; Γιατί αφήνετε να δημιουργηθεί αυτή η κόλαση;» διερωτήθηκε ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς τον κ. Μουζάλα.

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αποκάλυψε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πρόσφυγες φτάνουν στο νησί μέχρι και με jet –ski.

«Στην συνάντηση μας στο Μαξίμου είχαμε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ενίσχυση του προσωπικού. Ήρθαν 29 άτομα αλλά τώρα έχουν απομείνει μόνο τρία» είπε και πρόσθεσε ότι σε δομές του εξωτερικού εξετάζονται περί τις 5.000 αιτήματα για παροχή ασύλου τον μήνα ενώ στη Σάμο μόλις 400».

Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ όταν επισκέφτηκε το νησί τον Αύγουστο του 2015 είχαν δεσμευθεί ότι οι μετανάστες θα προωθηθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. «Για ποιό λόγο άλλαξε αυτός ο σχεδιασμός και βρισκόμαστε σε αυτόν τον παραλογισμό; Τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους».

Ζήτησε:

1. Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

2. Επιτάχυνση της επαναπροώθησης στην Τουρκία

3. Αναλογικό καταμερισμό σε ολόκληρη τη χώρα 4

4. Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του ασύλου

5. Δημουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας είπε ότι στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 1000 μετανάστες παρά τις δεσμεύσεις ότι θα μείνουν μόνο 72 ώρες.

O υπουργός Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες είναι τραγικές, επέρριψε όμως την ευθύνη στα νησιά.

«Οι συνθήκες είναι τραγικές. Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή οι συνθήκες απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής και δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο.

Επικαλέστηκε μάλιστα την Κω όπου έγιναν αντίστοιχες ενέργειες τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. «Στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πήγαν χειρότερα» σημείωσε.

Απαντώντας στο αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία και θα επέστρεφαν τα νησιά στην κατάσταση του 2015. Ανέφερε, όμως, ότι υλοποιείται το αίτημα των Δημάρχων για την μεταφορά ευάλωτων προσώπων προς την ενδοχώρα.

The post Δήμαρχοι νησιών για πρόσφυγες: Μας θυσιάσατε για να είστε ήσυχοι εσείς appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα