Διαβεβαίωση Τσίπρα: Δεν υπάρχει συμφωνία για F16 και βάση Σούδας

16:56 27/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη αναβάθμιση των μαχητικών F16, ούτε για τη βάση της Σούδας, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Στάλθηκε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αίτημα που απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και ζητήθηκε προσφορά για την αναβάθμιση του συνόλου του

στόλου και των F16. Η απάντηση, είναι ότι η επίσημη επιστολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες και με το που θα έρθει θα τεθεί υπόψιν της επιτροπής εξοπλισμών. Αν δεν δράσουμε τώρα, η πολεμική μας αεροπορία θα χάσει μεγάλο ρόλο της αποτρεπτικής της ισχύος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μίλησε για εξόφληση σε βάθος 10ετίας και κόστος 1,1 δισ δολάρια, διαψεύδοντας τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι το ποσό θα ανέλθει στα 2,4 δισ δολάρια.

«Το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα, είναι 1,1 δισ ευρώ. Μάλιστα η συζήτηση που διεξάγεται είναι για μια δαπάνη σε βάθος δεκαετίας. Δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο. Το αμερικανικό Κογκρέσο πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις εγκρίνει το ανώτατο ποσό. Το ανώτατο ποσό είναι 2 δισ. ευρώ. Εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή. Ενημερώνεστε μονόπλευρα από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news. Τα θέματα, αυτά, είπε που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι έπρεπε να συνδεθεί η αναβάθμιση των αεροσκαφών με τη βάση της Σούδας, που είναι πολύτιμη για τις ΗΠΑ.

«Εμείς δεχόμαστε ότι ο εκσυγχρονισμός επείγει γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων, τότε εδώ δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας; Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς; «Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό».

Όσο για τα fake news ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Το θέμα των fake news έχει ξεκινήσει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα είχατε χρησιμοποιήσει για να χτυπήσετε τους αντιπάλους σας. Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στην χώρα μας. Είπατε ότι ξεκίνησαν οι επενδύσεις στην χώρα. Σε ποια χώρα; Επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής αλλά τα μηχανήματα που θα δουλεύουν. Οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα