Διάσκεψη της Ρώμης: Πολύ θλιβερή αυτή η γιορτή χωρίς τη Βρετανία, λέει ο Γιούνκερ (ΒΙΝΤΕΟ)

13:57 25/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Στη Διάσκεψη της Ρώμης προσέρχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στην υποδοχή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι οικοδεσπότης της Διάσκεψης και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μούσκατ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία στην ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο.

Προσερχόμενος στη Διάσκεψη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη θλίψη του για την απουσία της Μεγάλης Βρετανίας κάνοντας λόγο για «μια πολύ

θλιβερή στιγμή», χαρακτηρίζοντας το Brexit μια τραγωδία για τα 27 έθνη που συναντώνται σήμερα στη Ρώμη.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης».

«Η Ένωση μετά την ανανέωση της Συνθήκης της Ρώμης πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας» υπογράμμισε απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες των κρατών της ΕΕ και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου».

Επιπλέον σημείωσε ότι αξίες της Ευρώπης είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμη και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.

Διαμαρτυρήθηκε επίσης κατά της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων, ενώ ανέφερε την ανάγκη στον σεβασμό των κοινών κανόνων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ελευθερία του λόγου και του κράτους δικαίου.

Στα higlights να τονισθεί ότι ο Γιούνκερ δεν τήρησε το πρωτόκολλο που προέβλεπε να χαιρετίσει τους τρεις παριστάμενους και να περάσει στο εσωτερικό του Καπιτωλίου. Καθυστέρησε στην είσοδο μιλώντας και ανάγκασε τη Μέρκελ να περιμένει μέσα στο αυτοκίνητο μέχρις ότου αποφασίσει να… «αδειάσει» τη γωνιά των τριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα