Δεν αρκεί μια απλή διαμαρτυρία στην Αλβανία

21:57 9/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Με την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο, έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε ένα ακόμη επονείδιστο επεισόδιο της μακρόχρονης ταλαιπωρίας του ελληνισμού της Αλβανίας, αλλά σίγουρα όχι και σε ένα τραγικά παραμελημένο εθνικό ζήτημα.

Ακόμη και η κηδεία σημαδεύτηκε από προκλήσεις εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης. Ομογενείς εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα και να παραστούν με μόνη αιτιολογία ότι έφεραν την ελληνική σημαία.

Ακόμη και μια δικηγόρος, φίλη της οικογένειας, κατήγγειλε ότι χρειάστηκε να υποστεί πρωτοφανή γραφειοκρατική ταλαιπωρία στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Δώδεκα άτομα προσήχθησαν στις αρχές, με σκοπό τον εκφοβισμό, καθώς δεν τους απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία και αφέθηκαν ελεύθερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, τα δεινά της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν συμπληρώσει πλέον έναν αιώνα. Στα νεώτερα χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός υπέφερε από την απαγόρευση χρήσης της ελληνικής γλώσσας εκτός της λεγόμενης »μειονοτικής ζώνης» και κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας πολλοί Έλληνες, μέλη πολιτικών κομμάτων, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πιο πρόσφατο προκλητικό επεισόδιο ήταν οι δημεύσεις και κατεδαφίσεις ακινήτων ιδιοκτησίας Ελλήνων στη Χειμάρρα και σε άλλες πόλεις το 2016 και ΄17 με το πρόσχημα της εφαρμογής ενός σχεδίου αστικής ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια μεθοδευμένη επιχείρηση εκτοπισμού του ελληνισμού, σχεδιασμένη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ποια, όμως, ήταν και είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην παραβίαση της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας; Η τήρηση «χαμηλών τόνων»!

Σίγουρα η σώφρων και μετριοπαθής στάση για τέτοια «ευαίσθητα» ζητήματα δεν είναι αρνητική και μάλιστα σε μια πολυσύνθετη περίοδο εύθραυστων πολιτικών συσχετισμών στα Βαλκάνια. Ωστόσο, η ηπιότητα στους τόνους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείει τη δραστική διπλωματική πολιτική για την προστασία των δικαιωμάτων των ομοεθνών της Αλβανίας από τη μητέρα πατρίδα.

Δεν αρκεί ένα τυπικό διάβημα διαμαρτυρίας στον Αλβανό πρέσβη. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χιλιάδες μετανάστες αλβανικής καταγωγής, που διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας, απολαμβάνουν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, καθώς βέβαια και των ομογενών σε κάθε γωνιά της γης, συνιστά ζήτημα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση και όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατικές δυνάμεις για την οριστική διαλεύκανση του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, αλλά και γενικότερα για την προστασία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Μια πενιχρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (που κατ΄ουσίαν έχει εξανεμιστεί, όπως αποδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις) δεν παρέχει το δικαίωμα στην συγκυβέρνηση Συριζανέλ να διαχειρίζεται με επιπολαιότητα και ανεπάρκεια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μείζονος σημασίας.

Πρόσφατη είναι η απομάκρυνση του Υπουργού Εξωτερικών από τον Πρωθυπουργό, συμβάν που για μια ακόμα φορά αναδεικνύει την εσωτερική αντιφατικότητα της κυβέρνησης και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τίθεται εύλογα το αίτημα για ανάδειξη των πολιτικών δυνάμεων εκείνων που μπορούν να εγγυηθούν υπεύθυνη και αξιόπιστη στάση στα εθνικά ζητήματα για τη διασφάλιση της ευημερίας και συνέχειας του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων.

The post Δεν αρκεί μια απλή διαμαρτυρία στην Αλβανία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα