Χαρδούβελης: Κρίσιμη για την ανάπτυξη η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων

22:18 22/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ επίσης απαιτείται και η «ακριβώς αντίθετη» φορολογική πολιτική, υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2017, το οποίο προβλέπουν η

Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι επίσημοι φορείς, όπως άλλωστε οι προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% έχουν «μικρή πιθανότητα» να επαληθευτούν και «μόνο υπό δύο μεγάλες προϋποθέσεις», την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων», δηλαδή, να έχουν ευρύτατη αποδοχή και κατά δεύτερον «ότι θα υπάρξει ανάσα και στο χρέος και ότι επίσης ότι θα μπούμε και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

«Υπάρχει το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης της τάξης του 3%. Πάντοτε ήταν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης πίσω από όλα τα μνημόνια και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο. Θεωρώ ότι έχει μικρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αξιοπιστία στην πολιτική μας και χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, η αντίθετη φορολογική πολιτική από αυτή που έχουμε σήμερα. Η ακριβώς αντίθετη» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Επίσης, διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει «ιδιοκτησία (ownership)» των μεταρρυθμίσεων: «Για να φτιάξεις τα κακώς κείμενα, πρέπει να το πιστέψεις, πρέπει να το πιστέψουν οι πολίτες, πρέπει να βάλουν πλάτη, διότι όποιες αλλαγές και να γίνονται ακόμη και με την πίεση της τρόικας, πιστέψτε με, μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν μέσα σε έξι μήνες και εγώ το έχω ζήσει από μέσα…».

«Είχαμε ξεκινήσει την ανάπτυξη και τότε ήρθε η κρίση νούμερο 2» είπε ο κ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας ότι «πάρθηκε μια πολιτική απόφαση να επαναφέρει στο έτος 2015 , το έτος 2010» κατά την οποία θα έπρεπε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, επειδή δεν είχε γίνει σωστά το 2010 και συμπλήρωσε: «Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε, θέλαμε να φέρουμε το παρελθόν στο παρόν».

«Και προσπάθησαν οι προηγούμενοι, δεν μπορούσαν προφανώς, κάποιος τους είχε στο χέρι. Όταν η ΕΚΤ δανείζει 90 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, μπορείς να κουνηθείς;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση δεν τα καταλάβαινε αυτά είχε πουλήσει πολύ αέρα στον κόσμο για να ψηφιστεί. Λαϊκιστές της δεξιάς και λαϊκιστές της αριστεράς μαζί βρέθηκαν και κατέστρεψαν αυτό που είχε ξεκινήσει το 2014».

Keywords
Τυχαία Θέματα