Άρθρο Γιούνκερ: Επενδύουμε σε μια πρωτοποριακή ευρωπαϊκή βιομηχανία

15:50 9/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Με άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι χώρες μέλη για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομικής, βιομηχανικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Γιούνκερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες,

θα προβούν στον απολογισμό των προσπαθειών που έχει καταβάλει η Ευρώπη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20 % της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της Ευρώπης και περισσότερο από το 15 % των θέσεων εργασίας μας.

Ο πατέρας μου ήταν ένας υπερήφανος εργάτης χαλυβουργίας. Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης, το τοπικό εργοστάσιο ήταν ο συνδετικός ιστός της κοινότητάς μας. Ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης και η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας.

Τα σημερινά εργοστάσια είναι διαφορετικά από εκείνα που γνώρισε ο πατέρας μου. Η βιομηχανία της Ευρώπης, όμως, εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντική. Οι βιομηχανίες μας κατέχουν ισχυρή ηγετική θέση στις παγκόσμιες αγορές. Προσφέρουν απασχόληση σε 50 εκατομμύρια εργαζομένους στην Ευρώπη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται λαμπροί καινοτόμοι και επιχειρηματίες που αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες.

Η δύναμη της βιομηχανίας μας ήταν πάντοτε η ικανότητά της να προσαρμόζεται και να καινοτομεί. Σε ένα ανταγωνιστικό και ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά σημεία μας — τη βαθιά δεξαμενή ταλέντων που διαθέτουμε, το εργατικό δυναμικό μας, τις παραδόσεις μας όσον αφορά την καινοτομία και, βέβαια, τα 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην ενιαία αγορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα εργοστάσιά μας να βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων όσον αφορά τις καθαρές τεχνολογίες και την ενεργειακή απόδοση, για να μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες και να εξαρτώνται λιγότερο από τους προμηθευτές τρίτων χωρών. Πρέπει επίσης να αξιοποιούν τις ευκαιρίες τις οποίες παρέχει η σταδιακή κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών που ίσχυαν παραδοσιακά ανάμεσα στα προϊόντα, στις υπηρεσίες και στην ψηφιακή οικονομία. Πρέπει να επενδύσουμε συλλογικά στους ανθρώπους μας, εφοδιάζοντάς τους με τις δεξιότητες που απαιτούνται σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον και ενδυναμώνοντάς τους με κοινωνικά δικαιώματα, κατάλληλα για μεταβαλλόμενα πρότυπα απασχόλησης. Οι περιφέρειές μας και οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να μεταμορφωθούν, όχι μόνο για να ανεγερθούν ακριβά διαμερίσματα στις όχθες των ποταμών, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης για τους εργαζομένους των περιφερειών αυτών.

Η βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση προς μια σύγχρονη, καθαρή και δίκαιη οικονομία, με μια ολοκληρωμένη και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση στους διάφορους τομείς πολιτικής.

Η βιομηχανία θα πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις επενδυτικές λύσεις της ΕΕ — ιδίως αυτές που παρέχει το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, το αποκαλούμενο «Σχέδιο Γιούνκερ». Το σχέδιο αυτό παρείχε οικονομική αρωγή στην περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais για τη στήριξη της μετάβασής της προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρασχέθηκε επίσης βοήθεια σε πολωνικές χαλυβουργικές επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης για να εισαγάγουν νέες υπηρεσίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Υποστηρίχθηκε η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου βιολογικών προϊόντων στη Φινλανδία, καθώς και της πρώτης μονάδας στην Ευρώπη για την ανακύκλωση και την ανάτηξη τιτανίου. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρέχει χρηματοδότηση και να επενδύει στην πρωτοποριακή καινοτομία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, είτε πρόκειται για τρισδιάστατη εκτύπωση, για βιοπλαστικά συσκευασίας είτε για νέα συστήματα που αποσκοπούν στη μείωση της χρήσης υδάτων στη χημική βιομηχανία.

Θα εξακολουθήσουμε, παράλληλα, να χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό, πράγμα που απαιτεί να παραμείνουμε ανοιχτοί για τις επιχειρήσεις και να διατηρήσουμε τις ξένες αγορές ανοιχτές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Δεν είμαι, όμως, αφελής θιασώτης του ελεύθερου εμπορίου. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε δυναμικά, λαμβάνοντας μέτρα κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως κάναμε με την επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ στον κινεζικό χάλυβα, το γλυκό καλαμπόκι από την Ταϊλάνδη ή το βιοντίζελ από τις ΗΠΑ, την Ινδονησία και την Αργεντινή. Θα εξακολουθήσουμε επίσης να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων για να υποστηρίζουμε την έρευνα και τις πράσινες επενδύσεις. Και θα προωθήσουμε τη στρατηγική αυτονομία και τη βιομηχανική ισχύ μας στους τομείς του διαστήματος και της άμυνας, αντί να εξαρτώμαστε από τις ΗΠΑ, την Κίνα ή τη Ρωσία.

Με περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων της ΕΕ να ανήκουν ήδη σε παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε στον απομονωτισμό και στον προστατευτισμό. Η βιομηχανία και η οικονομία μας εξαρτώνται από το ελεύθερο, δίκαιο και βιώσιμο διεθνές εμπόριο. Ας λάβουμε ως παράδειγμα την πρόσφατη εμπορική συμφωνία μας με τον Καναδά, έναν από τους πιο «ομοϊδεάτες» εταίρους μας. Πρόκειται για την προοδευτικότερη εμπορική συμφωνία που συνήψαμε ποτέ και θα επιφέρει εντυπωσιακές αλλαγές: οι εξαγωγές στον Καναδά ήδη στηρίζουν περίπου 900.000 ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας και η κατάργηση των δασμών θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να εξοικονομούν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασα τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία παρέχει δρόμους για την επίτευξη ενότητας στο επίπεδο των 27. Ελπίζω ότι, στη βάση αυτή, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έναν έντιμο και ανοιχτό διάλογο σχετικά με το πόσα μπορεί και θα πρέπει να κάνει η ΕΕ για να στηρίξει τη βιομηχανία και να τιθασεύσει την παγκοσμιοποίηση, για παράδειγμα στους τομείς της φορολογικής, της εκπαιδευτικής και της κοινωνικής πολιτικής.

Για μένα ένα πράγμα είναι απόλυτα σαφές: αδυνατώ να φανταστώ οποιοδήποτε σενάριο όπου ο οικονομικός εθνικισμός μπορεί να συνάδει με την ιδέα της Ευρώπης ή με την ευημερία του λαού της. Πιστεύω σε μιαν Ευρώπη με κοινή, εύρωστη βιομηχανική πολιτική, η οποία διασφαλίζει την επιτυχία ακόμα και σε καιρούς δοκιμασιών. Η πολιτική αυτή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη για την οποία αγωνίζομαι.

Keywords
Τυχαία Θέματα