Απόψε η ψηφοφορία για τον Αναπτυξιακό – Αντιδράσεις από την αργοπορημένη κατάθεση τροπολογίας

08:28 15/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Απόψε το βράδυ ψηφίζεται στη βουλή ο Αναπτυξιακός καθώς ολοκληρώνεται η συζήτηση. Ωστόσο, νέες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης ξεσήκωσε η αργοπορημένη κατάθεση τροπολογίας στο σχέδιο νόμου από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιικής, Γιάννη Μουζάλα.

Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός πως η τροπολογία έχει διαστάσεις νομοσχεδίου, καθώς απαριθμεί 85 σελίδες, ξεπερνώντας σε όγκο ακόμη και τον νόμο.

Η κρισιμότητα του περιεχομένου της τροπολογίας όπως και το γεγονός ότι έφθασε στα χέρια των κομμάτων μετά

τις 23.30 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Στην τροπολογία επιχειρείται η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την Υπηρεσία Ασύλου

Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ασκήσουν δριμεία κριτική και να στηλιτεύσουν τη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της πολυσέλιδης τροπολογίας, επικαλούμενοι τη μη τήρηση των κανόνων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ως αρμόδιος για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ανακοίνωσε τελικά μόλις δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ότι η τροπολογία δεν θα συζητηθεί και την απέσυρε.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για να επανέλθει στην ανάπτυξη, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Όπως υποστήριξε ο νέος νόμος δεν αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δεν περιέχει αναπτυξιακή πρόταση.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός εξέφρσε την άποψη ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ κατέθεσε τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς των ενισχύσεων, των ελληνικών ναυπηγείων.

Να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού νόμου, ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ ανέφερε το παράδειγμα των απαγορεύσεων της ενίσχυσης των ναυπηγείων και του πρωτογενή τομέα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπτυξιακός νόμος δίνει προνόμια και μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αναφερόμενος στις εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων που έγιναν από το 2010 έως το 2014, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης, τόνισε «αυτό είναι το «success story», των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Οι φοροαπαλλαγές που δίνει ο νόμος δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτρεπτικές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα