Αποφασίζει το EWG για τη δόση – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα

08:33 26/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε μία από τις ταχύτερες επισκέψεις των επικεφαλής των θεσμών εξελίσσεται αυτή, καθώς, όπως τονίζει, η ελληνική πλευρά οι διαβουλεύσεις γίνονται σε θετικό κλίμα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Αθήνα ενώ σήμερα αποφασίζει το Euro Working Group για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές

πιέζουν ώστε να εφαρμοσθούν τα ψηφισθέντα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μετά τα ενεργειακά, τα κυβερνητικά κλιμάκια δεσμεύθηκαν ότι θα επιταχύνουν από το 2018 ώστε να αρχίσει και η συνείσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την ΑΑΔΕ.

Σήμερα, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τα δημοσιονομικά, το κενό στις εισπράξεις φόρων και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Επιπλέον, στις διαβουλεύσεις θα τεθούν οι θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, καθώς και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το πρόγραμμα της ταχύρρυθμης έκδοσης συντάξεων φαίνεται ότι αποδίδει, ενώ χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται 133.998 αιτήσεις. Στην ταχεία απονομή συμπεριλαμβάνεται και το «ξεπάγωμα» των συντάξεων χηρείας, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρότασή μας να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Στα εργασιακά, ελήφθη απόφαση για την αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας, όπου για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών προβληματίζει το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα