Ανοσοθεραπεία: Νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου;

11:28 2/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Σικάγο, ερευνητές ανακοίνωσαν ένα νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου: το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού .

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που επέτρεψε στο ανοσοποιητικό σύστημα να εμπλακεί στη μάχη κατά του καρκίνου – ipilimumab και nivolumab – σταμάτησε την ανάπτυξη του θανατηφόρου μελανώματος, για σχεδόν ένα χρόνο, περίπου στο 58% των περιπτώσεων .

Η έρευνα παρουσιάζεται στο Σικάγο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας και δημοσιεύθηκε στο New England

Journal of Medicine .

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη για το πόσο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας στη μάχη κατά του καρκίνου.

«Ενθαρρυντικά» και «ελπιδοφόρα» τα αποτελέσματα

«Τα ειδικά φάρμακα για την ανοσοθεραπεία έχουν ήδη φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, και τώρα βλέπουμε πώς θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο ισχυρά όταν είναι συνδυασμένα», δήλωσε ο δρ. Steven O” Day, ειδικός στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας.

«Αλλά τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ο συνδυασμός που χρησιμοποιείται στην παρούσα μελέτη (nivolumab και ipilimumab) δείχνουν μεγαλύτερες παρενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα οφέλη τους για ορισμένους ασθενείς. Γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο O” Day .

Σύμφωνα με τη μελέτη , το 36 % των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό των δύο φαρμάκων έπρεπε να σταματήσει την θεραπεία λόγω παρενεργειών.

Και η Nell Barrie, εκπρόσωπος του κέντρου Έρευνας Καρκίνου στη Βρετανία, αν και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ενθαρρυντικά» και «πολλά υποσχόμενα», δήλωσε στο CNN ότι μένουν ακόμη πολλά να μάθουν, ενώ ξεκαθάρισε πως τα νέα φάρμακα δεν θα αντικαταστήσουν κάποια από αυτά στις υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο .

Η χειρουργική επέμβαση , είπε , παραμένει ζωτικής σημασίας . Το ίδιο ισχύει για την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία , πρόσθεσε .

Όπως σημείωσε, οι ερευνητές πρέπει ακόμη να μελετήσουν μακροπρόθεσμα, τα ποσοστά επιβίωσης από ανοσοθεραπεία . Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου – αρκετά σοβαρές- ώστε να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο, σημείωσε.

Ωστόσο, ο δρ. Τζέιμς Λάρκιν, επικεφαλής μελέτης για το μελάνωμα, δήλωσε ότι τα αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν τα δεδομένα.

«Έχουμε δει ότι αυτά τα φάρμακα δρουν σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων, και νομίζω ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Larkin στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph».

«Ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιο»

Το μελάνωμα, αν και καρκίνος του δέρματος, μπορεί να εξαπλωθεί στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στα οστά, στους λεμφαδένες και στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την Nell Barrie, η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα σε άτομα με καρκίνους που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα ή ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

«Ψάχνουμε ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ανοσοθεραπεία ο καρκίνος – σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ασθένειες – δεν είναι εισβολέας, αλλά αποτελείται από κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, που μεταλλάσσονται.

Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι προγραμματισμένο να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, επειδή δεν τα αναγνωρίζει ως ξένα.

«Οι ανοσοποιητικές θεραπείες», τόνισε η Barrie, «προκαλούν την επανεκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα