Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Καπανδρίτι – Αίτημα στην Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολ. προστασίας

19:28 15/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Μαίνεται για τρίτο 24ωρο η πυρκαγιά που κατακαίει την Aνατολική Αττική, με τους πυροσβέστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας μάχη με τις φλόγες, τους δυνατούς ανέμους που αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση αλλά και τον χρόνο.

Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, η πυρκαγιά κατευθύνεται βορειοδυτικά και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτείνεται ταχύτατα με κατεύθυνση το Πολυδένδρι. Απήυθηνε έκκληση ακόμη στους κατοίκους

να απομακρυνθούν κατόπιν υποδείξεων των αρχών. Εγινε ακόμη αιτήμα στην Ευρωπαικό μηχανισμό Πολιτικής προστασίας για διεθνή συνδρομή εναέριων μέσων.
Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής απηύθηνε έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κατόπιν υποδείξεων των αρχών ενώ έκανε γνωστό πως έγινε μια προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό στην περιοχή της Παρνηθας.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής από το πρωί να ελέγξουν την φωτιά ενώ όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, η κυκλοφορία από Πολυδένδρι προς Λαμία και από τον κόμβο Μαρκοπούλου προς Αθήνα, έχει διακοπεί.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, απειλούνται σπίτια στο Σαλαμίδι, ενώ ήδη τρεις κατοικίες έχουν εκκενωθεί προληπτικά. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα.

Όπως είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο.

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία της φωτιάς, σημειώνοντας ότι πλέον το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Ισχυρές είναι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης καθώς πρόκειται για 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο, ενώ συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Στις προσπάθειες συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων.

Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Keywords
Τυχαία Θέματα