Ανδρέας Στεργίου | Κυπριακό: Η λύση των δύο κρατών – Το Γερμανικό Παράδειγμα

01:12 18/4/2013 - Πηγή: Aixmi

Πρόλογος: Γιώργος ΛιλλήκαςΕκδόσεις: Κων. Τουρίκη

Αν και τον τελευταίο μήνα η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω του κουρέματος των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες, λίγοι ωστόσο αντιλήφθηκαν ότι εδώ και λίγους μήνες υπάρχουν έντονες φήμες ότι παράλληλα με τις οικονομικές εξελίξεις κυοφορείται νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προκειμένου να επανεκκινηθούν

οι παγωμένες εδώ και αρκετό καιρό διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας το νέο σχέδιο που φέρονται να επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη προνοεί χαλαρή ομοσπονδία, μετατροπή των βρετανικών βάσεων σε βάσεις του ΝΑΤΟ και κατάργηση της Τουρκίας, Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας ως εγγυητριών δυνάμεων. Εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί ένα βιβλίο που αναλύει εις βάθος όλα αυτά τα ζητήματα και προτείνει μια εναλλακτική πρόταση για το Κυπριακό.

Ο συγγραφέας επιχειρεί μια κριτική προσέγγιση του στόχου της επανένωσης της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αναλύει το κατά πόσο το μοντέλο της ομοσπονδιακής, πολιτειακής οργάνωσης είναι κατάλληλο για την Κύπρο και αν συντρέχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση της. Λαμβάνοντας υπόψη τη Γερμανική, ιστορική και πολιτειακή εμπειρία, διερωτάται αν οι όροι που οδήγησαν στην ένωση των δύο Γερμανιών σε ένα ομοσπονδιακό κράτος υφίστανται σήμερα στην Κύπρο.Η απάντηση που δίνει ο Ανδρέας Στεργίου σε αυτό είναι αρνητική.

Αντίθετα διαπιστώνει ότι η εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία με ζήλο και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και την ιστορία της Κύπρου έχουν προωθήσει μέχρι σήμερα όλες οι ελληνοκυπριακές και ελλαδίτικες κυβερνήσεις αποτελεί μια μάλλον προβληματική «διευθέτηση», καθώς θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει, ενώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον αυτή επιτευχθεί, σε μια προβληματική πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά αλλά και εθνοδημογραφικά κατάσταση.

Εγκυμονεί δηλαδή τον κίνδυνο της πλήρους τουρκοποίησης της Κύπρου, πιθανότατα και κάτω από μόνιμη βρετανική κηδεμονία, η οποία θα ασκείται τόσο μέσω του εγγυητικού ρόλου των Βρετανών, όσο και μέσω των κυρίαρχων βρετανικών βάσεωνΣυνεκτιμώντας τα υφιστάμενα πολιτικά, εθνικά και διεθνοπολιτικά δεδομένα του Κυπριακού Ζητήματος, όπως τη φυσιογνωμία του ψευδοκράτους, τη διαπραγματευτική πορεία του Κυπριακού και το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ο συγγραφέας επεξεργάζεται το πιο πρόσφορο, βιώσιμο και ρεαλιστικό στις δεδομένες συνθήκες μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος.. Με γνώμονα την επιβίωση του ελληνισμού στην πολύπαθη νήσο, ο Ανδρέας Στεργίου καταθέτει εναλλακτικά στην ομοσπονδία, το πράγματι αιρετικό και ρηξικέλευθο μοντέλο της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο αναλύονται τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, οι αδυναμίες και τα προτερήματα που συνεπάγεται η συγκεκριμένη λύση που, όπως και κάθε άλλη δεδομένων των συνθηκών, δεν μπορεί παρά να είναι συμβιβαστική και επώδυνη.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τουρίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα