Άλλαξε ρότα το Μπαρμπαρός – Αρχίζει αύριο η γεώτρηση

11:58 15/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 και τον «Ονησιφόρο», καθώς τα στελέχη του τρυπανιού έχουν μεταφερθεί στον βυθό και το προσωπικό του West Capella, τηςTotal και της EDT Offshore ολοκληρώνουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες.

Στο μεταξύ το τουρκικό ερευνητιό σκάφος Μπαρμπαρός, άλλαξε ρότα και ακολούθησε πορεία νοτιοδυτική πλέοντας προς το Αιγαίο με τελικό προορισμό

τα Μουδανιά στη Μαύρη Θάλασσα. Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι θα προσεγγίσει τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου στα βόρεια της Κύπρου αλλά σήμερα το πρωί βρισκόταν στα ανοικτά της Πάφου, αρκετά μακριά από το οικόπεδο 11 όπου διεξάγει προπαρασκευαστικές εργασίες για γεώτρηση το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella.

Από την άλλη πλευρά, σε απόσταση πέραν 10 ναυτικών μιλίων από το West Capella βρίσκεται η τουρκική φρεγάτα «Ιμβρος» για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο οικόπεδο 11.

Αυτό που προβληματίζει την κυπριακή κυβέρνηση είναι η επιμονή του Ισραήλ να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού, σε συμφωνία με την Τουρκία για την πόντιση αγωγού για την πώληση και μεταφορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν στην τουρκική αγορά αλλά θεωρεί ότι οι δύο χώρες βρίσκονται αρκετά μακριά από την υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου, όπως γράφει ο «Πολίτης».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται κατά πόσο το Ισραήλ και η Τουρκία ή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες επιβάλλεται να ζητήσουν την άδεια της Κύπρου για την πόντιση αγωγού που θα περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ για να φθάσει στα τουρκικά παράλια, η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει έντονα ότι δεν μπορεί να οριοθετηθεί αγωγός χωρίς τη συγκατάθεσή της. Επικαλείται προς τούτο το άρθρο 79 παράγραφος 3 της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία προβλέπει ότι για την οριοθέτηση ενός υποθαλάσσιου αγωγού στην υφαλοκρηπίδα απαιτείται η συγκατάθεση του παράκτιου κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα