Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς – Ένας στους 2 νοσηλεύτηκε – Επίκεντρο της νόσου η Αττική

14:57 5/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Από μικρά παιδιά Ρομά που μετακινήθηκαν από τη Ρουμανία στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο έφθασε η ιλαρά στην Ελλάδα ενώ διαρκώς αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας και παράλληλα το εμβόλιο παρουσιάζει έλλειψη, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια στην αγορά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλα 19 κρούσματα της νόσου δηλώθηκαν μέσω

των αρμόδιων υπηρεσιών την τελευταία εβδομάδα και πλέον, συνολικά, οι ασθενείς με ιλαρά, παιδιά και ενήλικες, ανέρχονται σε 215. Από αυτούς, οι 23 είναι αλλοδαποί και οι 192 είναι ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως Ρομά.

Επίσης, 36 άτομα προσδιορίζονται ως Έλληνες ηλικίας 25- 44 χρόνων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό – σε αντιδιαστολή με τον ειδικό πληθυσμό των Ελλήνων Ρομά. Η νόσος έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 χρόνων, ενώ τα 178 κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας έως 14 χρόνων, κυρίως παιδιά Ρομά.

Από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα, εμβολιαστική εικόνα δόθηκε για τα 202, από τα οποία τα 190 ήταν ανεμβολίαστα και τα 12 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού. Ένας στους δύο ασθενείς με ιλαρά χρειάστηκε νοσηλεία καθώς από τα 215 κρούσματα τα 111 νοσηλεύτηκαν. Ποσοστό 8% παρουσίασε επιπλοκές (1 ασθενής πνευμονία, 9 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα, 3 κερατίτιδα, 4 βρογχίτιδα, 1 εμφάνισε ήπια ηπατική διαταραχή).

Η έξαρση της νόσου καταγράφεται κυρίως στη Νότιο Ελλάδα και έχει επίκεντρο την Αττική, όπου καταγράφονται τα 152 περιστατικά. Άλλα 51 περιστατικά ιλαράς δηλώθηκαν στην Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα είναι σε Εύβοια, Λέσβο, Αιτωλοακαρανία, Κοζάνη, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα