Αυτό το «διαφορετικό» της Τέχνης του Σταμάτη Κραουνάκη…

00:32 6/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Τα τελευταία αρκετά χρόνια έχω τη χαρά να γίνομαι κοινωνός πολλών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, τόσο λόγω της δουλειάς μου, όσο όμως και λόγω της ανάγκης μου να ψηλαφίζω όσα, ευτυχώς, δεν με κάνουν να πονάω, να φοβάμαι, να στεναχωριέμαι και να απελπίζομαι.

Στο τόσο ενδιαφέρον και δημιουργικό αυτό μου διάβα, από πολύ κοντά έχω γνωρίσει το έργο του τελευταίου ίσως εν ζωή ενεργού μεγάλου συνθέτη αυτού του χειμαζόμενου τόπου. Μαζί, έχω τη χαρά να γνωρίζω πλέον και τον ίδιο τον δημιουργό, αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν στέκεται πάνω στη σκηνή αγέρωχος απλά παρουσιάζοντας

το έργο του. Για να γίνω πιο ακριβής, κάθε φορά που παρακολουθώ παράστασή του νιώθω απλά ότι σηκώθηκε από μια θέση δίπλα μας και για δύο ώρες μοιράστηκε μουσικά με εμάς κάποια πράγματα… Και είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος που το νιώθω…

Μα και όσοι δημοσιογράφοι είχαμε την τύχη να έχουμε απέναντί μας τον Σταμάτη Κραουνάκη για μια συνέντευξη, διαπιστώσαμε το σπάνιο του πράγματος: Δεν προετοιμάζεται, δεν σου δίνει καν απαντήσεις, παρά συζητά μαζί σου, επιχειρώντας να σε ταξιδέψει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και όταν σε έχει απέναντί του ως θεατή.

Για δεύτερη χρονιά, η μουσική παράσταση «Όλοι ένα – Φίλα με» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εμποτισμένη με το ίδιο μαγικό φίλτρο που ο Σταμάτης χρησιμοποιεί τόσα χρόνια, χρήσιμη όσο ποτέ μέσα σε όσα βίαια βιώνουμε, βλέποντάς την πάλι, διεπίστωσα ότι ένα είναι το ειδικό χαρακτηριστικό της: Περικλείει μέσα της όσα μας λείπουν και σπάνια χαιρόμαστε όλοι μαζί. Μουσικές που λησμονούμε αλλά λατρεύουμε (από γνώριμους ροκ μέχρι βυζαντινούς ήχους), φωνές από ψυχής που υπάρχουν και όταν τις συναντάμε ευφραίνουν τη δική μας, μαζί με χιούμορ που ξεχνάμε ότι μπορεί να μας ξορκίσει την όποια θλίψη.

Συνοδοιπόροι του, ερμηνευτές – ηθοποιοί και μουσικοί τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας. Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας οι φωνές μας μέσα από τις φωνές τους – διαμάντια με λευκά κοστούμια. Άρης Βλάχος, Βάϊος Πράπας, Γιώργος Ταμιωλάκης δίπλα στο πιάνο του – εργάτες του πενταγράμμου, μέσα στα αυτιά και τις ψυχές μας.

Λένε ότι οι δεμένες και δυνατές ομάδες, πάντα γεννούν σπουδαία αποτελέσματα. Ο Κραουνάκης το ξέρει. Το πρωτάθλημα του μουσικού θεάτρου έχει, χρόνια τώρα, πρωταθλητές – νικητές εκτός οποιουδήποτε διαγωνισμού.

Αυτά, όλα μαζί συνθέτουν αυτό το «διαφορετικό» της Τέχνης του Σταμάτη Κραουνάκη. Όσα μας λείπουν. Και όσα απολαμβάνουμε καλύτερα όταν είμαστε «Όλοι ένα». Κι αυτό το ξέρει ο Σταμάτης όσο λίγοι. Και το μοιράζεται.

Απλόχερα, γενναιόδωρα.

*Follow on Twitter: @VagLiak

(*φωτογραφία: Μάρκος Χιωτάκης)

21 ακόμα παραστάσεις – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Πειραιώς 206

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ.

4 Νοεμβρίου-14 Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα