Αυστρία: Πρωτιά Κουρτς-Ανησυχητικά τα ποσοστά της ακροδεξιάς

20:59 15/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Στην ηλικία των 31 ετών ο Σεμπάστιαν Κουρτς γίνεται ο νεότερος καγκελάριος στην ιστορία της χώρας καθώς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγείται είναι ο θριαμβευτής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία. Την ίδια ώρα το ακροδεξιό κόμμα έρχεται στη δεύτερη θέση απσοπώντας ένα 26,8%.

Sebastian Kurz votes with girfriend in Meidling, Vienna. Soon Europe's youngest head of government? #austrianelection #nrw17 @tv2newsdk pic.twitter.com/lqP7CZZIc9

Lykke Friis (@lykkefriis) October 15, 2017

Η νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς επιβεβαίωσε πλήρως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, ενω διαπιστώνεται τόσο από τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.

Austria: Centre-left SPÖ (S&D) with worst result since Hitler rule: 26.3% (SORA exit poll). #nrw17 #wahl17 #beifunk pic.twitter.com/pWFRQI2u5T

Europe Elects (@EuropeElects) October 15, 2017

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να πάρει εντολή να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ μόλις τρίτο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις (με μία απόκλιση έως 2%) το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 30,2 %, το Κόμμα των Ελευθέρων αποσπά ένα 26,8 % (ποσοστό αυξημένο κατά επίσης 6,3 μονάδες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών περιορίζονται σε ποσοστό 26,3 % (μείον 0,6 %).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατακτώντας ποσοστό 5,3 % (συν 0,3%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 %, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013 , ενώ την είσοδο του στην νέα Βουλή με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα