Αχτσιόγλου: Το νομοσχέδιο έχει στον πυρήνα του την εργασία, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας

12:17 3/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη από το υπουργείο της τονίζοντας ότι πρόκειται για «το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο από το 2010 έως σήμερα και στις δεδομένες συνθήκες αντιμετωπίζει πάρα πολλά ζητήματα από τα οποία πάσχει η αγορά εργασίας».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι το μοντέλο της ανάπτυξης πρέπει να έχει στον πυρήνα του την εργασία, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

H

υπουργός τονίζει ότι στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπάρχουν πλέγματα ρυθμίσεων για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, για την απλήρωτη εργασία και για την επέκταση δικαιωμάτων κυρίως της μητρότητας και στις περιπτώσεις υιοθεσίας.

Ως προς την υποδηλωμένη, «στόχος μας είναι οι υπερωρίες να δηλώνονται και να πληρώνονται» και «η πλευρά που υπηρετούμε είναι των εργαζομένων, δεν είναι άλλη».

Αναφορικά με την απλήρωτη εργασία, δηλώνει ότι «η μη πληρωμή της εργασίας είναι ποινικό αδίκημα και αστικό από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Έχει πάρει όμως τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, επομένως χρειάζεται θωράκιση του πλαισίου που υπάρχει σήμερα».

Σημειώνει ότι «με τη ρύθμιση που περάσαμε πρόσφατα, λέμε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι μονομερής βλαπτική μεταβολή».

Στις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται: «Η αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών δικηγόρων και μηχανικών από την ιδιότητα, ο συμψηφισμός των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης ακόμη και αν εκκρεμεί επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ και τέλος, η διατήρηση της αναπηρικής σύνταξης για τους ψυχικά νοσούντες όταν αυτοί για λόγους επανένταξης αναλαμβάνουν κάποια εργασία«.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αχτσιόγλου,achtsioglou