Reuters: Το παιχνίδι υποκρισίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

11:04 3/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε νέο του άρθρο στο Reuters, ο Τζέιμς Σαφτ κάνει μία ανάλυση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης.

Ο ίδιος, σημειώνει, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παρομοίασε τη χώρα μας, «με ένα άνεργο που του προτείνεται να πληρώσει με την πιστωτική του κάρτα το στεγαστικό του δάνειο» και μιλάει τόσο την στρατηγική που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών, όσο και οι εταίροι μας.

Μάλιστα

σύμφωνα με τον Σαφτ, αυτή η στρατηγική της υποκρισίας είναι προφανώς άδικη για πολλούς συμμετέχοντες, αλλά πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο διατήρησης της οντότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως το ίδιο συνέβη και με κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Το να επεκτείνει και να υποκρίνεσαι προϋποθέτει τη συμμετοχή και των δύο εταίρων: του πιστωτή και του οφειλέτη. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα δεν είναι απλά από τη στιγμή που η αφερεγγυότητα έχει να κάνει με μια χώρα της Ευρωζώνης.»

Από την πλευρά της η Γαλλία προτείνει για την Ελλάδα επέκταση της αποπληρωμής με πολύ χαμηλό επιτόκιο, όμως, ο Βαρουφάκης λέει πως το σπιράλ του αποπληθωρισμού του χρέους και οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδας, έκαναν αδύνατο για την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος του. «Και υπάρχει κάποια λογική σε αυτή τη θέση», όπως γράφει ο Σαφτ.

«Είναι προφανές, πως τα επιχειρήματα του Βαρουφάκη είναι ένα τέχνασμα για να φέρουν την άλλη πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ παρίσταται στην τελετή, λέγοντας πως τα χέρια της είναι δεμένα ως προς τη χρηματοδότηση των τραπεζών, από τη στιγμή που το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Δουβλίνου, Καρλ Γουίλαν η ελληνική πρόσβαση στις πιστώσεις της ΕΚΤ θα ενεργοποιηθούν τον Μάρτιο στη βάση των διακριτικών αποφάσεων και όχι με «μηχανικό τρόπο». Στο μεταξύ η Ελλάδα και οι εταίροι θα συζητούν πάνω στο θέμα της αφερεγγυότητας δίχως να υπάρχει σαφήνεια επί του θέματος.»

Keywords
Τυχαία Θέματα