RASS: Με 11,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

12:22 7/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Αυξάνεται η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της RASS, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην

πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 11,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 28,6% στις προτιμήσεις των πολιτών και τον ΣΥΡΙΖΑ το 16,8%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της RASS για λογαριασμό της iefimerida.gr, η Βουλή που προκύπτει είναι 6κομματική, ενώ, όπως δείχνουν τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ έρχεται πρώτη με 28,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 16,8% και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,1%, η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΚΚΕ με 7,3% και η Ένωση Κεντρώων με 3%.

Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%, το Ποτάμι 2,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%, ενώ άκυρη ή λευκή ψήφος 17,4%.

Όσον αφορά στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ένα 47,6% είναι υπέρ αυτής.

Έντονη είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, παρά την εκτίμηση ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (56,6%) ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Το αίτημα στήριξης της κυβέρνησης από τη ΝΔ στην παρούσα φάση υποστηρίζουν ενθέρμως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι γυναίκες, οι ηλικίες 18-34 και 45-54 χρόνων, καθώς και οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, το 71,4% των πολιτών στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 22,4% θα ήθελαν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, η πλειοψηφία (50,8%) υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 47,6% του εκλογικού σώματος, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει το 25,7%, ενώ να υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα επιθυμεί το 12,3% των πολιτών.

Η αίσθηση που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι πως, όπως και άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν θα κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετία (73,6%).

Όσον αφορά στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει νικητής καθώς συγκεντρώνει το 40,3% των προτιμήσεων σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 20,5%.

Τέσσερις στους 10 Έλληνες (40,1%) αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της. Αυτήν την προσπάθεια του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν περισσότερο οι γυναίκες και οι ψηφοφόροι που κινούνται στην Κεντροαριστερά, την Αριστερά και την άκρα Αριστερά.

Ως προς την παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί την υπέρ αυτής διαφορά της τάξεως των 64,9 μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα