Politico: Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τον Ομπάμα για να χτυπήσει τη γερμανική λιτότητα

10:44 16/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα αναφέρεται δημοσίευμα του Politico που υπογραμμίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός χρηιμοποίησε την εμφάνισή του δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να χτυπήσει τις πολιτικές λιτότητας που υπερασπίζεται η Γερμανία, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα ήταν καταστροφικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολιτική

και κοινωνική οπισθοδρόμηση».

Όπως σημειώνει το Politico σε άρθρο του, μεταφέροντας το κλίμα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας που στάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου δίπλα στον Ομπάμα, δήλωσε ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είχε υιοθετήσει μία πιο συνετή απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008 και ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα, ήταν ταχύτερη και ισχυρότερη.

«Η απόφαση για την επέκταση της νομισματικής βάσης και η έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης οδήγησε σε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθερή μείωση της ανεργίας», είπε ο κ. Τσίπρας. «Από την άλλη πλευρά, η επιμονή της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στη λιτότητα κρατά ευρωπαϊκές οικονομίες παγιδευμένες σε στασιμότητα, δημιουργώντας ανυπολόγιστα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως σημειώνει επιπλέον το Politico, o Αλέξης Τσίπρας έχει επικρίνει το πρόγραμμα λιτότητας της Γερμανίας, οι παρατηρήσεις του ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες λόγω του timing που έγιναν καθώς έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη νέα πίεση ώστε να πεισθεί το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πιο πρόσφατο πρόγραμμα διάσωσης. Ενημερώνοντας ότι το ΔΝΤ έχει επιμείνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, πριν συμφωνήσουν να μπουν στο πρόγραμμα διάσωση, και ότι η Γερμανία αντιστέκεται ακόμα σθεναρά σε αυτή, το Politico σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην εμφάνισή του με τον Ομπάμα επέμεινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο για την ανάκαμψη αλλά τόνισε ότι αυτό υπήρξε πιο δύσκολο από όσο θα έπρεπε.

Τέλος, το Politico αναφέρεται και στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου στις οποίες επαίνεσε την Ελλάδα για τις δύσκολες αποφάσεις και στο γεγονός ότι τόνισε ότι θα μεταφέρει ένα μήνυμα υποστήριξης στο Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα