O Σαμαράς αισιοδοξεί αλλά ο Τσίπρας πήρε κεφάλι…

18:51 19/1/2014 - Πηγή: Aixmi

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος προειδοποίησε ότι εφόσον υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση μέσα στο 2014 τότε η προσπάθεια, που βαίνει στο τέλος της για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση, μπορεί να σταματήσει. Η παρέμβαση αυτή του κ. Προβόπουλου από κάποιους ερμηνεύθηκε ως στήριξη της κυβέρνησης και της ΝΔ, η οποία αντιμετωπίζει δύσκολη εκλογική αναμέτρηση τον προσεχή Μάϊο, τόσο στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές

εκλογές όσο κυρίως στις ευρωεκλογές.

Όμως, εκ των πραγμάτων, μια ουσιαστική αποσταθεροποίηση αφού η βιωσιμότητα αυτής της κυβέρνησης κρέμεται από μια κλωστή, μπορεί όντως να αποδειχθεί αρνητική για την έξοδο από την κρίση. Για πολλούς (και μέσα στη ΝΔ), το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, που διενεργήθηκε στο κέντρο της χώρας στην Α’ Αθηνών, στην Β’ Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διευρύνεται αφού ακόμα και στο Δήμο Αθηναίων, παραδοσιακό προπύργιο της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά μπροστά. Ενώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην Β’ Αθηνών, όπου βρίσκονται κι οι μεγαλύτερες εργατουπόλεις της χώρας, όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Ίλιον. Ενώ ταυτόχρονα μεγάλη παραμένει κι η απήχηση της Χρυσής Αυγής σε αυτές τις περιοχές, όπου είναι σταθερά τρίτο κόμμα.

Αντιθέτως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, τον κυβερνητικό εταίρο του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και για τη ΔΗΜΑΡ, που είναι στα όρια του 3%. Είναι προφανές ότι ακόμα κι αν η ΝΔ με κάποιο τρόπο κατόρθωνε να βγει πρώτη, όπως υποστήριξε από το Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, δεν θα είχε εταίρο να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι το ΠΑΣΟΚ ακόμα κι η ΔΗΜΑΡ δεν θα επαρκούσαν. Συνεπώς, η πολιτική κατάσταση γίνεται περίπλοκη, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται και μεγάλο μέρος ψηφοφόρων δείχνει να προτιμά τη σιωπή επί του παρόντος. Ενώ η αβεβαιότητα κι η ρευστότητα κυριαρχούν.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου, που πολλοί πλέον προεξοφλούν, να μην επιτρέψει στην Χρυσή Αυγή, που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση, να θέσει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές. Εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή, οι ψηφοφόροι της ΧΑ θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στη ΝΔ κι έτσι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον θα ψαλιδιστεί.

Όμως αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο. Η ψήφος προς τη ΧΑ είναι ψήφος οργής κι αγανάκτησης. Κι ως τέτοια είναι πιθανότερο να στραφεί προς τα κόμματα διαμαρτυρίας, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΚΚΕ, παρά προς τη ΝΔ. Επιπρόσθετα, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια κόμματα θα κατέλθουν στις προσεχείς εκλογές.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Βύρωνα Πολύδωρα, που κάποιοι τον θέλουν να ηγείται μιάς κίνησης για τη συσπείρωση της λεγόμενης Λαϊκής Δεξιάς. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο κόμμα, που θα προκύψει από την Χρυσή Αυγή, με άλλο όνομα κι άλλο καταστατικό, που δεν θα μπορεί να αποκλεισθεί από τον Άρειο Πάγο. Όλα αυτά είναι ακόμα πρόωρα. Αλλά είναι προφανές ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά σε ένα πολιτικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. Μέσα σε μια κοινωνία, που συνεχίζει να υποφέρει από τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις πολιτικές εξελίξεις το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι τι θα συμβεί με την οικονομία. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα τα κατάφερε κι ότι βρίσκεται στην διαδικασία της ανάπτυξης και της προόδου. Φυσικό να επιθυμεί κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός. Δεν συμμερίζονται, όμως, όλοι την αισιοδοξία του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που διακρίνεται γενικά για την αισιοδοξία αλλά και για τον ρεαλισμό του, μιλώντας την ίδια μέρα σε συνέδριο στην Αθήνα κράτησε επιφυλάξεις. Είπε ότι πράγματι η Ελλάδα έφθασε στο πάτο του βαρελιού σε ό,τι αφορά τη μείωση της παραγωγικότητας και το βάθεμα της ύφεσης, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις κι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο πάτο του βαρελιού και να μην σηκώσει κεφάλι για πολλά, πάρα πολλά χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέσλινγκ, που καταθέτοντας στο Ευρωκοινοβούλιο υπεστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση κι ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

Κι όλα αυτά ενώ παραμένει η εκκρεμότητα με τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, που ούτε καν την επόμενη εβδομάδα δεν θα έρθει στην Αθήνα. Οι διαφωνίες της με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και του Γιάννη Στουρνάρα παραμένουν. Κι ακόμα κι αν αποδέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόϊκα δεν πιστεύει ότι με την ακολουθούμενη πολιτική το πλεόνασμα αυτό θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Κι ακόμα κι αν υπάρξει μια τεχνητή αντίδραση (και προς το τέλος του 2014 υπάρξει ένα μικρό ποσοστό ανάπτυξης, γύρω στο 0.5%) αυτό δεν σημαίνει ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις και καθώς τα μεγάλα προβλήματα, που αφορούν το Δημόσιο, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, την ανεργία και φυσικά τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, δεν φαίνεται να λύνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα