O αστυνομικός – πολίτης στη σύγχρονη κοινωνία

17:35 20/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Ένας άνθρωπος κι αυτός σαν όλους, αλλά και προστάτης όλων

Ο ρόλος του πολίτη είναι διαχρονικά συνδεδεμένος με την κοινωνία και την ομαλή λειτουργία της. Είναι η οντότητα που προστατεύει την κοινωνία αλλά και αυτή που προστατεύεται από την κοινωνία, μέσω την υπηρεσιών και των θεσμών της. Πολλές φορές ο άνθρωπος έχει και τις δύο «ιδιότητες» του πολίτη. Δηλαδή και προστατεύει – υπηρετεί τους άλλους πολίτες, λόγω της εργασίας του, αλλά και ταυτόχρονα με το πέρας αυτής μετατρέπεται σε προστατευόμενο μέλος της κοινωνίας ως απλός πολίτης. Παραδείγματα πολλά, ο δάσκαλος, ο δημοτικός υπάλληλος,

ο γιατρός, ο υδραυλικός, ο δικηγόρος, ο δημοσιογράφος κλπ. Δεν υπάρχει επάγγελμα χωρίς χρησιμότητα και προσφορά στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της εργασίας του εξυπηρετεί και μεριμνά για την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών και επιστρέφοντας στο σπίτι του, αυτομάτως γίνεται προστατευόμενος της κοινωνίας.

Τι γίνεται όμως με την κατηγορία των πολιτών που είναι συνεχώς στην υπηρεσία των πολιτών; 24 ώρες το 24ωρο! Μία από αυτές και από τις πιο σημαντικές είναι ο αστυνομικός. Ένα επάγγελμα, ή καλύτερα ένα λειτούργημα, όπου ο άνθρωπος αστυνομικός έχει ορκιστεί πίστη στους νόμους και συνεχή προστασία των συνανθρώπων του. Του ιερού αγαθού της ζωής και μετά της περιουσίας. Έχει καθήκον να το πράττει. Μπορεί να επιστρέφει στο σπίτι και την οικογενειά του, αλλά συνεχίζει να είναι ο προστάτης των πολιτών. Δεν παύει όμως να είναι άνθρωπος, σαν όλους τους άλλους. Να είναι οικογενειάρχης, πατέρας, σύζυγος, γιός, συνάδελφος, φίλος, να ασχολείται με τα χόμπι του. Να ζει την καθημερινότητά του ως ένας άνθρωπος όπως όλοι. Ταυτοχρόνως όμως έχει να εκπληρώσει και το κορυφαίο καθήκον, κάθε στιγμή: να προστατεύσει τον πολίτη.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν το πόσο σημαντικό και ιδιαίτερο είναι τα έργο του αστυνομικού στην κοινωνία. Οφείλει να είναι δίπλα στον πολίτη για να δώσει λύση στο πρόβλημα του. Οφείλουν όμως και οι πολίτες να προστατέψουν τον αστυνομικό – «πολίτη» και την καθημερινότητα του για να συνεχίσει η κοινωνία την ομαλή ροή της. Ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, είναι αδήριτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι ο αστυνομικός πάνω απ όλα είναι κι αυτός άνθρωπος. Ναι μεν ειδικά εκπαιδευμένος, ναι μεν ρισκάρει καθημερινά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του, αλλά πρωτίστως είναι άνθρωπος. Είναι ένας απλός εργαζόμενος όπως όλοι.

Συνεπώς πολίτες και αστυνομικοί, αστυνομικοί και πολίτες είναι τα μέλη της ίδιας κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα