O αστρονομικός προσδιορισμός της Ανάστασης του Κυρίου

14:12 5/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Την Κυριακή 8 Απριλίου 2018 θα γιορτάσουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων, την Ανάσταση του Ιησού, που θυσιάστηκε και σταυρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ο εορτασμός όμως αυτός δεν είναι κοινός για όλους τους χριστιανούς. Και το ερώτημα παραμένει μέχρι σήμερα : πότε αναστήθηκε ο Κύριος και γιατί δεν γιορτάζουν το Πάσχα όλοι μαζί οι χριστιανοί την ίδια ημερομηνία;

Στο ερώτημα αυτό

έρχεται να δώσει απάντηση το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Μάρως Παπαθανασίου, ομότιμης καθηγήτριας του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών,της οποίας οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις αφορούν μεταξύ άλλων και την αρχαιοαστρονομία.

Η συγγραφέας έχει τιμήσει στο βιβλίο αυτό τον δάσκαλό της Κωνσταντίνο Χασάπη διδάκτορα της Αστρονομίας, αστρονόμο στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης και συνεργάτη του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς στην παρατήρηση μεταβλητών αστέρων. Παρουσιάζει, λοιπόν, περιληπτικώς τις μελέτες του σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες της Γέννησης και της Ανάστασης του Ιησού, καθώς και την εισήγησή του στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Γενεύη το 1970 σχετικά με τον προτεινόμενο κοινό εορτασμό του Πάσχα . Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι η μελέτη σχετικά με την ημερομηνία της Ανάστασης δεν εκδόθηκε ενόσω ζούσε ο συγγραφέας της , ούτε έως σήμερα , μισό αιώνα μετά.

Σύμφωνα με τις μελέτες του Κ.Χασάπη ο Ιησούς αναστήθηκε την 3η πρωινή ώρα της 9ης Απριλίου του 30 μ.Χ .και ο κοινός εορτασμός του Πάσχα πρέπει να γίνεται την δεύτερη Κυριακή του Απριλίου. Ο ίδιος ο ερευνητής παρατηρεί ότι εάν ληφθεί υπόψη όχι η δική του έρευνα αλλά η άποψη των Σεβασμίων Συνέδρων του Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923 ότι η ημέρα Αναστάσεως του Κυρίου είναι 9η Απριλίου, τότε η δεύτερη Κυριακή του Απριλίου αποτελεί την αληθινή επέτειο της Αναστάσεως, η δε πρόκρισή της ως ημέρας του κοινού παγκόσμιου εορτασμού της Ανάστασης είναι η επιβαλλόμενη και όχι η προκρινόμενη. Και συμπληρώνει ο Κ.Χασάπης : «πιστεύομεν απολύτως ότι ο Θεός ηθέλησεν να λάβη χώραν εις τους χρόνους αυτούς η ένωσις όλων των Χριστιανών, ασφαλές δε προανάκρουσμα της ενώσεως ταύτης αποτελεί η καθιέρωσις του ενιαίου εορτασμού του Πάσχα, την οποίαν ήδη όλοι επιζητούμεν , διότι ακριβώς αυτό είναι το θέλημα του Θεού.

The post O αστρονομικός προσδιορισμός της Ανάστασης του Κυρίου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα