Mε χάλυβα, αλουμίνιο ξεκινά εμπορικό πόλεμο o Τραμπ-Aντίποινα από Κίνα

13:51 8/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Ο Nτόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υπογράψει το έγγραφο επιβολής δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο στις 22.30 ώρα Ελλάδας και οι διτάξεις αναμενεται να τεθούν σε ισχύ εντός 15-30 ημερών. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν προσωρινά από τους δασμούς ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και νατοϊκούς εταίρους.

Η

Κίνα διεμήνυσε ότι θα επιβάλει αντίποινα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε ότι «ασφαλώς θα δώσει την προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση η χώρα του, εάν βρεθεί αντιμέτωπο με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις. Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες. Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο».

Αντιδράσεις υπάρχουν και μέσα στις ΗΠΑ, ακόμη και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που κυβερνά. Πάνω από 100 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον να κάνει πίσω στα σχέδια του να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. Επισημαίνουν ότι το μέτροθ α πλήξει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και τους καταναλωτές. Προτείνουν δε συγκεκριμένα να δοθεί στις αμερικανικές εταιρίες μια μάλλον αφορολόγητη πρόσβαση σε εισαγόμενα αγαθά, που δεν υπάρχουν στην εγχώρια αγορά και να συνεργαστούν στενά με τον Τραμπ σε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση, όπως η αντιμετώπιση των «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» της Κίνας.

Σφοδρή κριτική στα σχέδια Τραμπ εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, χαρακτηρίζοντάς τα «κακή ιδέα». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή η χώρα δεν είναι το εμπορικό έλλειμμα, αλλά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό», δήλωσε στο CNBC.

The post Mε χάλυβα, αλουμίνιο ξεκινά εμπορικό πόλεμο o Τραμπ-Aντίποινα από Κίνα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα