H Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Βερολίνο – Τούρκος ο Ερντογάν με τη Γερμανία

09:58 3/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Αντιδρώντας στην απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, που αναγνώρισε με ψήφισμά του τη σφαγή των Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως Γενοκτονία, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο.

Ο Τούρκος διπλωμάτης πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε σχετικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Κένυα όπου πραγματοποιεί

επίσκεψη.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε από το Ναϊρόμπι ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι μετά την επιστροφή του στην Τουρκία θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις γύρω από το επίμαχο ζήτημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις «γενοκτονία», θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε οτι οι αναγνωρίσεις αυτές αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι Γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας την απόφαση της Μπούντεσταγκ, την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα