H «συγγνώμη» του Μπλερ για τον πόλεμο στον Ιράκ

18:45 6/7/2016 - Πηγή: Aixmi

«Συγγνώμη» για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εκείνη την περίοδο Τόνι Μπλερ.
Ωστόσο μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης για τη σύρραξη στο Ιράκ, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ, την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητώ συγγνώμη» υπογράμμισε

ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.
«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ.

Πάντως, απέρριψε το επιχείρημα ότι η τρομοκρατία που συνταράσσει την υφήλιο σήμερα έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στο Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα