H Μέρκελ είναι φανατική ή ηλίθια; Νομίζω και τα δύο…

17:53 29/5/2014 - Πηγή: Aixmi

Το λέγαμε από δω, το έλεγαν κι άλλοι αρμοδιότεροι ημών στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ότι οι ευρωκάλπες θα βγάλουν τέρατα. Το φοβόντουσαν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, το ξόρκιζαν, αλλά δεν το απέτρεψαν.

Κάποιοι που, θα τους χαρακτήριζα πεισματικά αφελείς, πίστεψαν ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η ηγεμονική δύναμη της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, θα βάλει νερό στο κρασί της και θα αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι στην Ευρώπη. Ανάλογες προσδοκίες είχαν μετά τη νίκη Ολάντ στη Γαλλία

και τη συμμετοχή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση.

Πρέπει να προσγειώθηκαν ανώμαλα ακούγοντας την κ. Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε να δηλώνουν ανήσυχοι μεν για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και την εκτίναξη των ποσοστών της Άκρας Δεξιάς, αλλά και σίγουροι για την ορθότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η καγκελάριος στην ομιλία της στη σύνοδο των ηγετών των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν άφησε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Σημείωσε ότι η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (λέγε με λιτότητα) και υπενθύμισε ότι όλοι συμφώνησαν για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου. Η αντίφαση είναι κραυγαλέα. Παραδέχονται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από την ενίσχυση των δυνάμεων που τη μάχονται, συμφωνούν, έστω και με κρύα καρδιά, ότι την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχουν οι πολιτικές της λιτότητας, ωστόσο απορρίπτουν κάθε σκέψη για αλλαγή πορείας.

Είναι ηλίθιοι ή φανατικοί; Νομίζω και τα δύο. Η ηλιθιότητα, τους εμποδίζει να αντιληφθούν τις συνέπειες. Ο φανατισμός δεν τους επιτρέπει να δουν τις αυτοκαταστροφικές πλευρές του μοντέλου που υπηρετούν. Κι ας φωνάζουν οι πιο διορατικοί από τους οργανικούς διανοούμενους του συστήματος: «σώστε τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές». Μέχρι και η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ Κριστίν Λαγκάρντ τα έβαλε με τους τραπεζίτες, στους οποίους χρέωσε απληστία, ενώ τους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν ακόμη και τους πιο βασικούς κανόνες ηθικής. Λέτε, να δικαιωθεί ο Λένιν που έλεγε ότι «οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε»;

Keywords
Τυχαία Θέματα