H μαφία των Ρομά – Ποιος ο ρόλος των «Μπάμπη Φλου», «Μαραντόνα» και «Παχύ Βενιζέλου»

14:43 4/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Στα 89 άτομα έφθασαν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις με Ρομά που «άνοιγαν» σπίτια πλουσίων και ζούσαν μέσα στη χλιδή.

Οι κατηγορούμενοι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 100 καθώς κάποιοι εμπλεκόμενοι ακόμη διαφεύγουν της σύλληψης.

Από τους 89 συλληφθέντες οι 37 έλαβαν προθεσμία να ολογηθούν για Δευτέρα και Τρίτη.

Η δράση των δύο

οργανώσεων ξεκίνησε το 2015 και δρούσαν κυρίως στη βορειοανατολική Αττική με κύριο στόχο σπίτια πλουσίων (μεζονέτες) και γραφεία εταιρειών και εργοστασίων. Έκλεβαν χρήματα, κοσμήματα και άνοιγαν χρηματοκιβώτια, ενώ σε κάθε δράση τους αχρήστευαν μηχανισμούς ασφάλειας στους χώρους ώστε να δρουν ανενόχλητοι.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, δεν πρόκειται για ομάδα με αυστηρή πειθαρχία, αλλά «κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν η σταθερή επιχειρησιακή δομή και η αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

Για την επικοινωνία τους διέθεταν τηλέφωνα «ghost phones», δηλαδή με νούμερα που ανήκαν σε ανύπαρκτα ή τυχαία και άσχετα πρόσωπα.

Τα κλοπιμαία από τις ληστείες δεν τα κρατούσαν αρκετό χρόνο στην κατοχή τους. Τα φύλαγαν σε ειδικούς χώρους για ελάχιστο χρονικό διάστημα και αμέσως τα πουλούσαν σε συγκεκριμένο δίκτυο.

Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη τους μέσω… facebook καθώς αν και τα περισσότερα μέλη ήταν άεργοι, έδειχναν μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να απολαμβάνουν πολυτελή βίο. Ζούσαν σε μεζονέτες και οδηγούσαν πολυτελή αυτοκίνητα ενώ ο τρόπςο ζωής τους δεν συμβάδιζε με το… εισόδημά τους.

Χαρακτηριστικά για να πουν «πάμε για κλοπή» έλεγαν:
– Πάμε για μπάλα ή 5χ5
– Πάμε για δουλειά
– Πάμε βόλτα
– Μπουκί
– Πιριμάσκι

Αντίστοιχα, με τις λέξεις «ράδιο, ραδιόφωνο, κασετόφωνο, cd, μπασαλντό» εννοούσαν τον ασύρματο, ενώ με τη φράση «έχω Έλληνα» εννοούσαν «έχω πληροφοριοδότη».

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να επικοινωνούν με τα πραγματικά τους ονόματα, όποτε και χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά ευφάνταστα.

Κάποιοι εκ των εγκεφάλων της σπείρας είναι ο «εισαγγελέας», ο «Παρταούλας», ο «Πιν Πιν», ο «Ρόκι», ο «Παχύς – Βενιζέλος», ο «Μπάμπης ο Φλου» και ο «Ράμπος».

Το σύστημα αποτελείτο από 4 εγκληματικές ομάδες. Η πρώτη χαρακτηριζόταν από «επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά της», η δεύτερη είχε ως ορμητήριο τον Ασπρόπυργο, η τρίτη δραστηριοποιείτο σε περιοχές εκτός Αττικής και η τελευταία επεκτάθηκε σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Στους κατηγορουμένους ασκήθηκαν διώξεις κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση (διακεκριμένη περίπτωση), υπόθαλψη μελών εγκληματικής οργάνωσης για τρεις αστυνομικούς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κλοπές διακεκριμένες κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατά συρροή κλπ, οπλοφορία, οπλοκατοχή και παραχάραξη νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα