Fitch: Στο τρία C διατήρησε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας

09:39 12/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings επιβεβαίωσε ότι διατήρησε αμετάβλητο, στη βαθμίδα «CCC», το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς μια συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, προσθέτοντας όμως ότι τα ρίσκα υλοποίησης παραμένουν.

Όπως τονίζεται, οι όροι τους προγράμματος είναι απαιτητικοί και εμπροσθοβαρείς και ο Fitch

εκτιμά ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα αυτό το χρόνο για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2018.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch, η κυβέρνηση έχει επαρκή «μαξιλάρια» (ρευστό, ρέπος και πιθανόν αύξηση των οφειλών) για να αντέξει και το Μάιο χωρίς εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, πιθανές καθυστερήσεις και επιστροφή στις περυσινές διενέξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένους περιορισμούς ρευστότητας και την επιστροφή των φόβων για Grexit.

Τα επόμενα μέτρα που αναμένεται να συμφωνηθούν με τους δανειστές δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ενίσχυση νομικών διαδικασιών και θεσμών που, εάν εφαρμοστούν σωστά, θα αυξήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή του για το ρίσκο εκτέλεσης, την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. Η Fitch υπογραμμίζει ότι δεν αναμένει κούρεμα στο κεφάλαιο των τίτλων που βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα, και η ελάφρυνση χρέους ενδέχεται να δοθεί σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, ώστε να συντηρείται το κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα