FT: Σχέδια για κούρεμα 30% στις καταθέσεις πάνω από 8,000 ευρώ

23:52 3/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Ένα τρομοκρατικό σενάριο για «κούρεμα» των καταθέσεων δημοσιεύουν οι Financial Times στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος. Αποδίδει τις πληροφορίες της σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, και αναφέρει ότι σχεδιάζεται «κούρεμα» στις καταθέσεις από 8,000 ευρώ και πάνω, σε ποσοστό 30%.

Το δημοσίευμα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο η πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών

Λούκα Κατσέλη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών το χαρακτήρισε «προβοκατόρικο».

Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης, υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Το ελληνικό bail-in θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί για την Κύπρο το 2013″, γράφουν οι Financial Times, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα «κούρεμα» που επιβλήθηκε στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το πλάνο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σε συμφωνία με τους δανειστές, προσθέτει. «Το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης, δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως», συμπλήρωσε.

Με τις τράπεζες κλειστές από τη Δευτέρα, τους Έλληνες να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μόνο 60 ευρώ την ημέρα και τις εντολές κίνησης να απαιτούν έγκριση από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, δύο ανώτατοι τραπεζίτες της Αθήνας δήλωσαν στους Financial Times ότι τα αποθέματα της χώρας σε ρευστό μπορούν να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ μόνο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Keywords
Αναζητήσεις
ποτε θα γινει κουρεμα ανω των 8000
Τυχαία Θέματα