FT: Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Μακεδονικό

13:13 1/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της γείτονος αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Μακεδονικό».

Όπως επισημαίνεται ο Έλληνας ηγέτης μάχεται την πολιτική αντίσταση σε οποιαδήποτε

λύση στη διαφωνία για το ονοματολογικό και προστίθεται πως έπειτα από 20 χρόνια στο κενό, το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο οι πολίτες της Μακεδονίας θα μάθουν πώς θα ονομάζεται η χώρα τους.

Φυσικά η βρετανική οικονομική εφημερίδα ονομάζει την ΠΓΔΜ, Μακεδονία και τους πολίτες της Μακεδόνες.

Όπως προστίθεται: “Η διαμάχη χρονολογείται από το 1991, όταν η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στη δημιουργία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα αντιτασσόταν στο όνομα του μικρού βόρειου γείτονα, ισχυριζόμενη ότι υπήρχε εδαφική απειλή για την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Σε έναν προσωρινό συμβιβασμό, η Μακεδονία από το 1995 χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αφού συνεχίζει με μία ιστορική αναδρομή της πολιτικής διαφωνίας, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι το 60% των πολιτών δεν επιθυμεί σύνθετη ονομασία.

Στις αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης αλλά και αυτό που έρχεται, της Αθήνας ενώ συνεχίζονται οι βολές από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με τη ΝΔ να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι αγνόησε τους πολιτικούς αρχηγούς στις συνομιλίες με τα Σκόπια.

Όπως σημειώνουν οι FT, ο Ελληνας πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί και τη sυνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές» κυβερνητικούς εταίρους τους ΑΝΕΛ, που έχουν τοποθετήσει το Μακεδονικό στο επίκεντρο της πολιτικής τους ταυτότητας.

Παράλληλα, η Εκκλησία που στην αρχή έμοιαζε να στηρίζει τον κ. Τσίπρα, τώρα εμφανίζεται να αντιδρά σε ενδεχόμενο συμβιβασμό.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι πρόκειται για ένα χάος που φαντάζει αδύνατο να τιθασευθεί και διερωτάται ποιο όφελος θα μπορούσε αποκομίσει απ’ όλο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική. Για τους δυσαρεστημένους Έλληνες που βρίσκονται υπό την κηδεμονία των πιστωτών για περίπου μία δεκαετία, ίσως το ζήτημα να αποδειχθεί στη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

The post FT: Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Μακεδονικό appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα