Eurogroup: Αισιοδοξία για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ

17:03 15/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Αισιοδοξία για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5-9 δισ. ευρώ διαχέεται από τις δηλώσεις των υπουργών οικονομικών την ώρα που προσέρχονταν για τη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Πρώτος και καλύτερος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος ανέφερε πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα.

Επιπλέον τόνισε, ελπίζει στο τέλος

του προγράμματος η Ελλάδα να βγει στις αγορές, ενώ όσον αφορά στο ΔΝΤ ανέφερε πως «ελπίζουμε να κρατήσουμε το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα».

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως σήμερα θα αποφασιστεί το μέγεθος της δόσης στήριξης, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποπληρωμές που υπερβαίνουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο.

Επιπλέον, όπως κατέστησε σαφές τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο ESM στην ετήσια Έκθεσή του που εγκρίθηκε σήμερα, δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση για περαιτέρω μέτρα για το χρέος σήμερα, αλλά το 2018.

Νωρίτερα υπήρξε θετική εισήγηση από το EuroWorking Group προς το Eurogroup για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, με δύο αστερίσκους.

Η Αθήνα φαίνεται πως προσβλέπει σε μία ικανοποιητική διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για το θέμα του χρέους και έγκριση της επόμενης δόσης, που μπορεί να ξεπερνά τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει δόση 7 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, δήλωσε από την πλευρά του πως «περιμένουμε όλοι να κάνουν ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ».

Ντομπρόβσκις: Η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν μπορεί να μιλήσει για το ακριβές ποσό. Πρόσθεσε μάλιστα πως: είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και να προχωρήσουμε στη δόση.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Ο Ευκλείδης θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά

Αισιόδοξος παραμένει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά.

Για το Eurogroup, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμμετοχή στη χρηματοδότηση. «Δεν μιλάω για τα λεφτά», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου αφορά στην τεχνογνωσία που διαθέτει. Μάλιστα τόνισε πως μια πρόταση που υπάρχει από την Κριστίν Λαγκάρντ είναι «σούπερ».

Ερωτηθείς για το χρέος δήλωσε πως ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016, ότι δηλαδή εάν χρειαστεί και αφού τελειώσει το πρόγραμμα θα υπάρξει συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα