EE: Ανθρωπιστική βοήθεια 550 εκατ. ευρώ στους πρόσφυγες

21:07 1/12/2015 - Πηγή: Aixmi


Οικονομική βοήθεια, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κοινότητες του Λιβάνου, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, εντός του 2015, για την κρίση στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα 350 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις καθημερινές ανάγκες των προσφύγων. Μεταξύ αυτών θα διατεθούν 140 εκατομμύρια σε προγράμματα εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη UNICEF

και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης θα διατεθούν χρήματα για προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, προγράμματα υγείας και τη δημιουργία συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν δήλωσε πεπεισμένος ότι η βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της προσφυγικής κρίσης για να μετατραπεί η απελπισία σε ελπίδα και μέλλον για τους πρόσφυγες.

Όσο αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 200 εκατ. ευρώ, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στο Ιράκ και 20 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Επιπλέον, 62 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη Συρία, 43 εκατ. για το Λίβανο, 28 εκατ. ευρώ για την Ιορδανία και 7 εκατ. για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Διεθνών Οργανισμών και διεθνών ΜΚΟ, και καλύπτει ζωτικής σημασίας ανάγκες, όπως επισιτιστική βοήθεια, υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό, αποχετευτικά συστήματα, στέγαση και προστασία.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στη Συριακή κρίση με συνολική βοήθεια περίπου 4,4 δισ. ευρώ σε προγράμματα ανθρωπιστικά, αναπτυξιακά, οικονομικά και προγράμματα σταθεροποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα