Bild: Το 55% των Γερμανών θέλουν τη Μέρκελ καγκελάριο

10:07 20/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται για την προσφυγική της πολιτική και τους χειρισμούς της σ’ αυτήν που της στοίχισαν σε δημοτικότητα, οι Γερμανοί σε ποσοστό 55% επιθυμούν να είναι και πάλι καγκελάριος μετά τις εκλογές 2017 η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid για λογαριασμό της Bild,

μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να έχουν άμεσα εκλογές για καγκελάριο στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Εάν η Άνγκελα Μέρκελ επανεκλεγεί το 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και μετά θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.

Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: Οι μεν πρώτοι θα ελάμβαναν 33 % αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές οι δε δεύτεροι 12% , δηλαδή 1% και 2% παραπάνω αντiστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Άνοδο έχει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 13%. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ισοψηφεί με το σοσιαλδημοκρατικό (33%), έχοντας μια μείωση της τάξεως του 1%, όπως και η Αριστερά η οποία θα ελάμβανε 9%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) παραμένει στο οριακό -λόγω του εκλογικού συστήματος- για την είσοδό του στη Μπούντεσταγκ 5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα